‘Simkaart beter wapen dan kalashnikov’

Al een jaar lang komen burgers in Syrië in opstand tegen het regime van al-Assad.  Over het hele land verspreid volharden honderden vreedzame burgercomités in hun verzet. Ondanks bruut geweld blijven zij geloven in de kracht van geweldloos protest. De financiële middelen van deze comités zijn uitgeput. Via de campagne Adopt a Revolution van IKV Pax Christi kan men het comité naar keuze steunen.

Een ondergrondse activist heeft ongeveer 100 euro per maand nodig voor levensonderhoud. Anoniem internet kost ongeveer 50 euro. Verder is er geld nodig voor borden, spandoeken, flyers en communicatiemiddelen.

“Activisten hebben simkaarten nodig”, dat zegt Jan Gruiters van vredesorganisatie IKV Pax Christi. Volgens Gruiters is de Syrische revolutie in de kern geweldloos. “De demonstraties waarvan we dagelijks filmpjes zien op YouTube worden georganiseerd door jonge mensen die zelf continue van schuilplaats moeten veranderen. Hun leven is afhankelijk van goede onderlinge communicatie en contacten met de buitenwereld.”

In heel Syrië zijn inmiddels ruim driehonderd lokale comités actief. De comités vormen een kleurrijke mix en zijn regionaal zeer verschillend. Alle sociale lagen, religieuze gemeenschappen en etniciteiten, mannen en vrouwen zijn vertegenwoordigd. Hun werk vormt een fundamentele bijdrage aan de opbouw van een open samenleving na Assad. Het is belangrijk dat we hen laten weten dat er miljoenen burgers zijn die hun geweldloze opstand steunen.

Doe mee en adopteer een revolutie. Ga naar www.adoptarevolution.nl

Bron: IKV Pax Christi

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 16 maart 2012