Patriarch Bartholomeus ontvangt vrijheidsprijs

De oecumenische patriarch Bartholomeus I van Constantinopel ontvangt op 12 mei a.s. de internationale Four Freedoms Award 2012 in de Nieuwe Kerk in Middelburg in aanwezigheid van koningin Beatrix en premier Rutte.

Het Amerikaanse Franklin en Eleanor Roosevelt Institute kent de onderscheiding toe aan personen die wereldwijd hebben bijgedragen aan vrijheid. De titel van de prijs grijpt terug op de toespraak ”Four Freedoms” van president Franklin Delano Roosevelt. De vrijheden zijn de vrijheid van meningsuiting, van godsdienst, van gebrek en van angst.

Klik hier!

De patriarch krijgt de prijs voor de vrijheid van godsdienst. Hij zet zich in voor godsdienstvrijheid in zijn geboorteland Turkije en andere landen in Midden- en Oost-Europa. Ook richtte hij zich met paus Benedictus XVI op verzoening tussen christenen, moslims en joden. De patriarch heeft behoud van het milieu verder hoog op de agenda staan.

Klik hier!

De prijs wordt in de oneven jaren uitgereikt in New York en in de even jaren in Middelburg.

Bisschoppelijk Bureau, Amersfoort, 2 mei 2012