IKON-documentaire wint interreligieuze filmprijs

De Nederlands-Russische film ‘900 dagen’ van de cineaste Jessica Gorter heeft de prijs van de interreligieuze jury van het documentairefestival ‘Vision du Réel Nyon’ gewonnen. De prestigieuze religieuze filmprijs wordt jaarlijks verleend door Interfilm en Signis. Daarnaast kreeg de documentaire een speciale vermelding van de jury in de categorie ‘Beste Film’.

De jury prijst ‘900 dagen’ omdat de film, waarin het beleg van Leningrad centraal staat, er goed in is geslaagd om zowel via beeld als klank het contrast te schetsten tussen de persoonlijke herinnering van mensen die destijds de gebeurtenissen beleefden en de geschiedschrijving, die vooral voor politieke doeleinden wordt gebruikt. Zo wordt de manipulatie van mensen en herinneringen aan de kaak gesteld.

Gorter putte voor haar documentaire uit persoonlijke en zeer aangrijpende interviews die ze met de direct betrokkenen heeft gehouden. Daarnaast maakte ze gebruik van officiële archiefbeelden.

De film is momenteel te zien in bioscopen en zal dit najaar worden uitgezonden door de IKON op Nederland 2.

De filmprijs van de interreligieuze jury wordt gefinancierd door de Zwitserse Rooms- Katholieke Kerk, de Zwitserse Conferentie van Franstalige Protestantse Kerken en de Vereniging van Gereformeerde Media in Zürich. Aan de filmprijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden.

Persbericht IKON

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 1 mei 2012