Groen van toen en nu

Ieder jaar kiest het landelijk comité een thema voor de Open Monumentendagen, dit jaar is dat ‘Groen van Toen’, omdat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Tijdens Open Monumentendagen zal, naast alle aandacht voor de groene monumenten, ook de relatie tussen groen en de gebouwde monumenten centraal staan. Welke rol speelde (en speelt nog steeds!) een park, een tuin, een plantsoen of een begraafplaats in relatie tot het gebouwde monument? Een thema waarmee zowel het Toen als het Groen centraal wordt gesteld.

Vele oud-katholieke kerken stellen hun deuren op zaterdag 8 september open en soms ook op zondag 9 september, ook zonder groen, maar wel vaak voorzien van bloemen, vlaggen, folders en boeken. Vele vrijwilligers zijn die dagen weer actief om hun liefde voor gebouw en kerk uit te dragen.

Schiedam

In Schiedam haakt men opnieuw aan bij het 150 jarig bestaan van het kerkgebouw op de Dam. Oorspronkelijk verborgen als schuilkerk, maar na opnieuw te zijn opgetrokken, op 16 juli 1862 ingewijd door Johannes Heykamp de parochiekerk van de Oud Katholieken in Schiedam.
Eerder dit jaar was er op 24 juni ter gelegenheid van dit feit een druk bezochte pontificale hoogmis waar mgr. dr. Joris A.O.L. Vercammen celebrant was.
De open monumenten dagen zijn bij uitstek geschikt om nogmaals de kerk en haar geschiedenis voor het voetlicht te brengen. De kerk is dan op zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Er is dan een overzicht tentoonstelling van 150 jaar parochiekerk. Er worden  liturgische voorwerpen tentoongesteld, het Incunabel-boek van Johannes Brugman uit 1498 over de H. Liduina van Schiedam, die leefde van 1380 tot 1433. Tevens is er een foto reportage over de geschiedenis van de parochie. Het kerkgebouw wordt door het jaar heen ook gebruikt voor culturele activiteiten van de stichting ‘THuis te Poort’, die zich op deze dag ook presenteert. Door de dag heen zal ook het orgel regelmatig bespeeld worden. De dag wordt feestelijk afgesloten met een Vesperviering waarin zal voorgaan pastoor Frans van Sark, en waaraan de sopraan Pauline van der Werff, de organist Kees Blijdorp en het koor Capella Nova hun medewerking verlenen. Op zondag is er een plechtige Hoogmis om 10.30 uur en is aansluitend de kerk met tentoonstelling geopend tot 17.00 uur.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 september 2012