Monstrans terug gevonden

Op woensdagavond 13 februari heeft de politie Utrecht drie verdachten aangehouden, die de gestolen monstrans uit Museum Catharijneconvent in hun bezit hadden. De verdachten zijn ingesloten voor verder verhoor. De recherche gaat verder met het onderzoek en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Museum Catharijneconvent is zeer opgelucht en dankbaar dat de monstrans is gevonden door de politie. Het museum hoopt de monstrans in het voorjaar weer te tonen aan het publiek. De monstrans is beschadigd en moet gerestaureerd worden. Hierover treedt het museum in overleg met de parochie van de Heilige Drie-eenheid die eigenaar is van de monstrans.

Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent: ‘We zijn zeer gelukkig met de terugkeer van de monstrans en zijn onder de indruk van de professionaliteit van het recherchewerk. Het prachtige object is een topstuk van het museum en vertelt een belangrijk verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland. Dit topstuk, dat al eeuwen deel uitmaakt van onze Nederlandse geschiedenis, zal nu ook voor toekomstige generaties bewaard blijven.’

De 18e-eeuws verguld zilveren stralenmonstrans, versierd met vele diamanten, is een langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. Niet alleen kan met de terugkeer van de monstrans het fysieke object weer worden getoond, ook kan het prachtige cultuur historische verhaal weer worden verteld. De monstrans is een topstuk in de collectie van Museum Catharijneconvent, vanwege de uitzonderlijke uitvoering ervan. De diamanten zijn afkomstig uit de 19e eeuw. Welgestelde dames schonken hun juwelen, edelstenen en diamanten aan de parochie om deze om te vormen tot schitterende sierstukken die op hoogtijdagen aan de monstrans gehecht konden worden.

Bron: persbericht Museum Catharijneconvent

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 14 februari 2013