Ga mee op bedevaart ter ere van Sint Willibrord

Oud-Katholieken op 21 mei naar Echternach

Op dinsdag 21 mei 2013 – derde Pinksterdag – is het weer zover: de jaarlijkse springprocessie te Echternach. Dan trekken duizenden mensen in een processie ter ere van de heilige Willibrord, apostel der Nederlanden, door de straten van deze stad waar hij begraven is.

Springen en dansen
Alhoewel een springprocessie genoemd, is het een combinatie van lopen en het uitvoeren van een basale danspas op muziek. De gehele stoet is onderverdeeld in groepen, van o.a. Pax Christi, burgers van diverse dorpen en stadjes in de buurt en een aantal groepen Einzelpilger.  
De Einzelpilgergroepen bestaan uit afzonderlijke individuen en kleine groepen van enige personen. Elke groep wordt voorzien van een muziekkorps, dat het Echternachse Willibrordlied speelt.
Ook dit jaar wil voor de vierde achtereenvolgende keer zich een Oud-Katholieke groep bij deze springprocessie aansluiten.

Tijdens de “spring”tocht staan andere pelgrims, toeristen, familie en bekenden langs de straten. Na enige tijd wordt de basiliek bereikt. U merkt dit onder andere doordat de gemiddelde snelheid drastisch daalt. Dit komt omdat vele groepen door de smalle deuren van de basiliek en de crypte worden gevoerd. Bij de crypte aangekomen loopt u langs de schrijn van Sint Willibrord.

Wanneer?
Om goed in de stemming te komen is het aan te bevelen reeds op maandagavond 20 mei 2013 aanwezig te zijn. Om 20.00 uur begint dan in de basiliek de openingsdienst. Deze vesper is in afwisselend Duits, Letzeburgisch en Frans. Na afloop van deze dienst begeven de aanwezigen zich naar de crypte van de basiliek. De Nederlandstaligen verlaten de crypte eerst nadat het Wilhelmus is gezongen, en wel het 6e couplet.

Dinsdag 21 mei 2013
De dag begint voor de Oud-Katholieke deelnemers om 8.00 uur met een oud-katholieke eucharistieviering in de Kreuzkapelle, Rue St. Croix, 6401 Echternach (aan de rand van de stad richting Wasserbillig).die ons door het Rooms-Katholieke dekenaat ter beschikking wordt gesteld. Voorganger in deze viering is mgr. Joris Vercammen, de aartsbisschop van Utrecht.
De springprocessie zelf  begint om 9.30 uur. Een vroege groep is zo rond 11.45 uur gereed. Maar de meeste deelnemers blijven het slot van de processie afwachten. Die wordt gevormd door tientallen bisschoppen en abten met hun begeleiders. Onder hen bevindt zich ook aartsbisschop Joris.

Verblijf
Dit deel van Luxemburg en aanpalend Duitsland zijn rijk voorzien van hotels en jeugdherbergen, onder andere in Echternach, Vianden en Bollendorf.
Zowel de reis als de overnachting dient u zelf te regelen.

Aanmelding
Als u van plan bent om met andere Oud-Katholieken of christenen die zich met ons verbonden voelen aan de Springprocessie deel te nemen, dan wordt u verzocht zich aan te melden bij:
pastoor drs. Wietse van der Velde wvdv@hetnet.nl

Lees hier voor een impressie uit 2010.

Tekst: Wietse van der Velde
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 3 mei 2013