75e verjaardag wijding Haarlemse kathedraal

De 75e verjaardag van de wijding van de Haarlemse kathedraal werd gevierd op zondag 26 mei. De kerk was indrukwekkend versierd met doeken die als banieren door de kerk gedrapeerd waren. In aanwezigheid van veel (oud-) parochianen, leden van de anglicaanse gemeente, een vertegenwoordiger van de anglicaanse bisschop Geoffrey Rowell, vertegenwoordigers van de locale oecumene en van andere oud-katholieke parochies ging de bisschop van Haarlem, Dirk Jan Schoon, voor in de eucharistie in zijn kathedrale kerk. Pastoor Mattijs Ploeger hield de preek, waarin hij inging op de ambivalente verhouding die de Schrift onderhoudt met heilige plaatsen. Toch kunnen we niet anders dan God op tastbare plaatsen te vereren, want God is niet abstract gebleven, maar laat zich ontmoeten in concrete personen en situaties. Ook een van beide geestelijken van de anglicaanse gemeente, Rik Florentinus, had in het priesterkoor plaatsgenomen. De versiering van de kerk werd nog gecompleteerd doordat de kinderen aan het einde van de dienst een enorme ladder omhoogtrokken, zodat die schijnbaar tot in de hemel reikte, waarop engelen afdaalden en opgingen, conform de eerste Schriftlezing van het kerkwijdingsfeest.

Na een groepsfoto buiten (een buurkind schijnt te hebben geroepen: ‘Pappa, de paus loopt op straat’), koffie, taart en broodjes trok het gezelschap in groepjes de binnenstad in, waar we de voormalige schuilkerk (net als de huidige kerk een ‘bovenkerk’) mochten bezichtigen, die deze gemeente tot Godshuis diende vanaf haar stichting door pastoor Bloemert rond 1636 tot het betrekken van de huidige kerk in 1938. Bijzonder was ook ons bezoek aan het ‘broodhuisje’ dat pastoor Bloemert bij testament stichtte. Een klein vertrek waar tot in de 20e eeuw periodieke brood-uitdelingen plaatvonden: een staaltje van diakonaat uit die tijd, of moeten we constateren dat die tijd weer is teruggekeerd?

Terug aan de Kinderhuissingel hadden leden van de anglicaanse gemeente een overvloedige ‘high tea’ verzorgd, waarna we tot slot de Evensong baden/zongen onder aanvoering van het anglicaanse kerkkoor en met de andere anglicaanse geestelijke, Joop Albers, als voorganger. Een bijzonder feestelijke, gezellige en geslaagde dag, waarvoor de feestcommissie onder leiding van Joep Beneken Kolmer alle lof verdient.

De koster/beheerder van het Haarlemse kerkcomplex, Michaël Maas, heeft zijn historische stukjes uit het parochieblad gebundeld tot een aantrekkelijk vormgegeven boekje met veel fraaie foto’s en een voorwoord van bisschop Dirk Jan. Het boekje is te verkrijgen in Haarlemse boekhandels en bij de auteur (tel. 023-5317107).

Tekst: Mattijs Ploeger
Foto’s: Michaël Maas

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 5 juni 2013