Midzomer Lichtmis op de langste avond van het jaar

21 juni 2013 om 23.15 uur
in de Oud-katholieke kathedraal
van Ste Gertrudis  in Utrecht

Als kerkganger zijn we gewend tijdens de mis in de kerkbank te zitten, af en toe te staan of te knielen en alleen tijdens de communie te lopen. In deze mis gaat het anders. Tijdens de mis lopen we rond en kijken we rond. Waarom? Deze kerk verkondigt met talrijke symbolen op haar muren en in haar ramen het evangelie en ons geloof.
Een impressie: In de apsis zien we in de glas-in-lood ramen de vier misgezangen verbeeld. Tijdens het zingen of spreken wordt het desbetreffende raam van buitenaf aangelicht.
In de apsis bevindt zich ook een rozet met daarin symbolen van de zeven sacramenten afgebeeld. De voorbeden op deze avond zijn geënt op deze genadegaven. Bij elke voorbede wordt het bijpassende symbool aangelicht.
De lezingen vervangen we door met zijn allen door de zijbeuken van de kerk te lopen, de symbolen aldaar aan te lichten en bijpassende bijbelteksten uit te spreken.
De mis begint buiten, waar accordeonspel de kerkgangers opwacht. Boven de ingang van de kerk zien we Christus als de albeheerser afgebeeld. Deze afbeelding wordt als eerste aangelicht en onderwijl lezen wij dat hij het is die allen verlicht die in duisternis wonen.
Muzikaal vieren we deze mis met accordeonspel door Vladimir Shobanov en orgelspel door Eveline M. Jansen. We eindigen de mis met de Liber Tango van Astor Piazzola op orgel en accordeon. Zo luiden we de zomer in.

Voorafgaand programma:

20.00 uur Emina Niksic – accordeon
Stel je voor: een grote sfeervolle kathedraal met enkel accordeonmuziek. Emina laat ons dat meemaken met werken van Johan Sebastiaan Bach, Girolamo Frescobaldi en John Cage.

21.00 uur Monteverdi Kamerkoor Utrecht
‘Love is …’ heet het programma dat het koor o.l.v. gastdirigent Paul de Kok de kathedraal muzikaal gaat vullen. We horen werken van Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams, Hubert Parry en Gerard Finzi.

22.35 uur Vladimir Shobanov – accordeon
Loopt u rond dit tijdstip richting Oud-katholieke Kathedraal, dan komt accordeonmuziek u tegemoet. Vladimir zal buiten, vóór de kathedraal, spelen tot aan de Midzomer Lichtmis, die buiten begint.

Zie hier voor een affiche.

Informatie: parochie Utrecht
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 1 juni 2013