Teken van leven uit Taize

Een groep jongeren uit Amersfoort is deze week in Taize. Het volgende bericht werd ontvangen:

We zijn al een paar dagen hier en we komen al aardig in het ritme van gebedsdiensten, bijbelintroductie, gespreksgroepen en ontspanning. De groep is erg hecht, de sfeer gezellig en het weer erg warm. Voor extra ontspanning krijgen we iedere dag voor het avondgebed yogales van Yourie. Vandaag schrijft Johannes:

Het toverwoord in Taize is stilte. Stilte tijdens de vieringen en stilte opzoeken voor persoonlijke meditatie. En wie drie keer per dag naar de kerk gaan niet genoeg vindt, kan ’s morgens om half acht al de eucharistie vieren in de kerk. Een stoet priesters gaat hier dagelijks voor en zegent brood en wijn die in het ochtendgebed worden uitgedeeld. Maar wie ook de eucharistie in stilte wil vieren, kan onder de kerk in de crypte terecht. Hier vieren zo’n tien mensen de eucharistie met een anglicaanse priester. De viering is deels in het engels, deels in het frans. Wie binnenloopt wordt welkom geheten en meteen aan het werk gezet. Wie wil de eerste lezing doen? Wil je de psalm zingen? We hebben nog iemand nodig die het Evangelie leest, hoe is je engels? Bij de viering van de tafel worden we uitgenodigd om in de piepkleine absis te gaan staan, waardoor de priester richting het oosten bidt en we samen rond de tafel staan. De priester bidt zacht, hij fluistert bijna, om de intieme sfeer niet te verstoren. En het is duidelijk dat we samen vieren: aanwezigen worden gevraagd het brood te breken en we delen elkaar brood en wijn uit. Een viering om stil van te worden.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 18 juli 2013