Mannen en mannelijkheid

De oud-katholiek theoloog Peter-Ben Smit richtte met wetenschappers uit Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, en Zwitserland een internationaal netwerk op om de bestudering van een nieuw thema binnen de bijbelwetenschap te bevorderen: mannen en mannelijkheid. Een raar thema? Want waren het niet allemaal patriarchen? Sommige zeker, maar andere mannen waren heel atypisch in hun tijd. Afgezien daarvan: wie er ‘mannelijk’ was en wie niet werd in het vroege christendom door heel wat dingen meer bepaald dan biologische sexe alleen. Het netwerk waar Smit deel vanuit maakt zal zich in de komende jaren richten op vragen van methode en concepten: om iets te onderzoeken is het van groot belang nauwkeurig te werk te gaan.

In 2014 verschijnt een door Smit mede uitgegeven bundel bij Phoenix Press (Sheffield), Foregrouding Masculinities met bijdragen rond dit thema; in 2015 zal hij samen met wetenschappers uit Engeland en de USA een speciaal nummer van het Journal for the Study of the Bible and its Reception uitgeven waarin ingegaan wordt op de receptie van Bijbelse teksten en voorstellingen van mannelijkheid.”
Zie verder ook nieuwsbericht van de VU.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 december 2013