Van binnen en van buiten

Hoewel er vaak gesomberd wordt over de financiële situatie in de kerk, gaat het timmeren en schilderen op de nodige plaatsen gewoon door. Vaak financieel mogelijk gemaakt door inspanningen van de parochianen en door verkregen subsidies. Begin november werden de klokken geluid van de Paradijskerk in Rotterdam omdat daar de grote restauratie van de beide markante torens was afgerond. Een grote prestatie van alle betrokkenen en een teken van zelfbewustzijn van de parochie. Een uitgebreide verslaggeving van de restauratie is te vinden op de site van de parochie.

De parochie Amsterdam kerkte enige tijd in de kapel van de begraafplaats Buitenveldert omdat het interieur aan een grondige restauratie werd onderworpen. Enkele jaren geleden was de buitenkant (inclusief een nieuw dak) al onder handen genomen en nu dus de binnenzijde. Het stucwerk werd in de hele kerk vernieuwd en het plafond en de achterwand van het altaar toont een hemelse kleur blauw. Van de gelegenheid werd tevens gebruik gemaakt om de verlichting te vernieuwen en te verbeteren, enkele schilderijen te laten restaureren en ook de beelden van Willibrordus en Bonifatius kregen een nieuwe plek naast de ingang.
De parochie zal de gerenoveerde kerk opnieuw in gebruik nemen op zondag 8 december a.s. 
De laatste voorbereidingen zijn te volgen op de website van Amsterdam.

In Dordrecht is juist een begin gemaakt met de herinrichting van de nevenruimten om daar een aantrekkelijke ontvangst mogelijk te maken. Geen overbodige luxe wanneer men de oude situatie kent met de eindeloze gangen en verstopte tuinkamer en de nodige inwerking van vocht in de muren.

De parochie Groningen heeft zojuist de sloopfase van toiletgebouwtjes in de tuin achter de rug en start nu met de renovatie van de kerk en de aanbouw van de nevenruimten. De parochie hoopt daarmee niet alleen een mooi en functioneel kerkcomplex te realiseren, maar ook mogelijkheden om het complex breder in te zetten in de buurt in in de stad. Verslag van de voortgang biedt hier ook de website of de speciale blog.


Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 3 december 2013