Zondag a.s. Aflevering 1 van ‘De Pelgrim’

Aartsbisschop Joris Vercammen van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland volgt in Zweeds Lapland het spoor van de mysticus Dag Hammarskjöld. Deze Zweedse diplomaat en secretaris-generaal van de Verenigde Naties kwam in 1961 om het leven tijdens een vredesmissie in Rhodesië, het huidige Zambia. De dagboekaantekeningen die na zijn dood werden gevonden, werden een geestelijke inspiratiebron voor tienduizenden lezers. Priester-bisschop Vercammen treedt in Hammarskjölds voetsporen en pelgrimeert door een overweldigend landschap, langs merkstenen van roeping, stilte en overgave.Titel: “De langste weg is de weg naar binnen”. 
Zondag 6 december 2015, 6 afleveringen, om 23.35 uur, op NPO 2 (hh op NPO Doc)

 

Over de serie ‘De Pelgrim’:

‘Het gaat om de weg, niet om het doel’, zeggen ze. En ze trekken de wandelschoenen aan om op weg te gaan. Honderden, soms duizenden kilometers, naar oude pelgrimsoorden als Compostella, Rome en Jeruzalem of naar een andere, persoonlijke bestemming. In grotere getale dan ooit gaan de pelgrims op pad, op zoek naar nieuwe inzichten en verandering van de eigen levensweg of juist met een maatschappelijk doel voor ogen. De nieuwe tv-serie ‘De Pelgrim’, een gezamenlijke productie van EO en IKON, volgt in zes afleveringen steeds één pelgrim met een bijzondere bestemming. Wat zoeken deze moderne pelgrims, welk proces maken ze door, wat vinden ze – onderweg of op hun bestemming – en wat is er veranderd als ze weer thuiskomen?

 

 

 De andere afleveringen: 

Afl. 2, 13 december

The home of my soul

Maike Verhagen heeft een hectische periode van scheiding, remigratie en afscheid van Kosovo achter de rug. Ze heeft behoefte aan reflectie en inspiratie en gaat die zoeken op de heilige plaatsen van haar Bahá’i-geloof. Deze wereldgodsdienst werd in 1844 door Bahá’u’lláh in Iran gesticht. Eén van de belangrijkste pelgrimsoorden ligt in Israël: een tempel op de berg Karmel in Haifa. Voor Maike is dit de plek waar zij, en in het bijzonder haar ziel, thuiskomt. In de paradijselijke tempeltuinen die je verbluffen en nederig maken, zoekt ze met behulp van de wijsheden van Bahá’u’lláh hoe ze de periode die achter haar ligt, kan afsluiten.

 

Afl. 3, 20 december

Weg van Wagner

‘De geest van Wagner waart hier rond’, zegt Anna en ze kijkt verrukt. We zijn op de Bayreuther Festspiele. Hier worden in de zomer opera’s van Richard Wagner uitgevoerd vanuit het Festspielhaus, dat  door de Duitse componist speciaal voor dit doel is gebouwd. Een maand lang verandert Bayreuth in een bedevaartsoord. Vanuit de hele wereld komen mensen naar het stadje in Beieren om de muziek van Wagner met elkaar te beleven. Anna Traub, Yourai Mol en Charlotte Janssen zijn de drie jonge mensen die dit jaar vanuit Nederland uitgenodigd zijn door het Wagnergenootschap om zich onder te dompelen in de wereld van Wagner. Dit alles onder de vleugels van Leo Cornelissen, de voorzitter van het genootschap. Wat doet het met hen om de wereld te zien met Wagners ogen en in zijn voetsporen te gaan? Een verhaal over de veranderende kracht van muziek en schoonheid die troost.

 

Afl. 4, 3 januari 2016

Pelgrimeren in de Polder’

Noortje Blokhuis is domineesdochter. In het spoor van haar vader studeerde ze theologie en trouwde ze  al vroeg. Tot het gebouw van ‘zeker’ en ‘zo hoort het’ begon te wankelen en deels instortte. Maar ‘zonder idealen blijft alleen het cynisme’ zegt ze en ze gaat weer op weg. De politiek in. Als kersvers bestuurslid van Dwars,  de GroenLinkse jongerenbeweging, loopt ze een aantal dagen mee met de Climatmiles naar de klimaattop in Parijs, om regeringsleiders op te roepen met concrete maatregelen de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Maar elke stap is ook een zoektocht naar haar eigen zekerheid.

 

Afl. 5, 10 januari 2016

‘No place like Home’

Fotografe Dida Mulder gaat wandelend op zoek naar haar bestemming. Teleurstellingen en tegenslagen in haar leven vormen de basis voor de weg die ze, samen met wandelcoach Marijn van Zon, gaat om vertrouwen in het leven en zichzelf te herwinnen. Ze trekken langs de kusten van de Schotse Hebriden naar het eiland Iona, van oudsher een thin place, een plek waar de scheiding tussen hemel en aarde maar dun lijkt.

 

Afl. 6, 17 januari 2016

Waar de wortels liggen

Een Boeddhist omderzoekt waar zijn persoonlijk, katholieke wortels liggen en gaat op reis…

Regie: Elsbeth Fraanje, Wilberry Jakobs, Dio van Maaren; redactie: Sarah Hijmans, Michaël Koornneef; eindredactie: Geert Jan Blanken, Ida Overdijk 

 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 19 november 2015

Aartsbisschop Joris Vercammen van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland volgt in Zweeds Lapland het spoor van de mysticus Dag Hammarskjöld. Deze Zweedse diplomaat en secretaris-generaal van de Verenigde Naties kwam in 1961 om het leven tijdens een vredesmissie in Rhodesië, het huidige Zambia. De dagboekaantekeningen die na zijn dood werden gevonden, werden een geestelijke inspiratiebron voor tienduizenden lezers. Priester-bisschop Vercammen treedt in Hammarskjölds voetsporen en pelgrimeert door een overweldigend landschap, langs merkstenen van roeping, stilte en overgave.