Terugkom/Studieavond voor lectoren en belangstellenden

Op donderdag 17 november organiseert de Stuurgroep Lectoren een Terugkom/Studieavond over het Evangelie volgens Matteüs onder leiding van pastoor Joke Kolkman uit Arnhem. Deze bijbelstudieavond is in eerste instantie bedoeld voor lectoren en lectoren-in-opleiding maar andere parochianen en belangstellenden zijn ook welkom. 

De tijd vliegt, het einde van het C-jaar nadert met rasse schreden en op zondag 27 november vieren we alweer de eerste zondag van de Advent van het A-jaar dat in het teken van het Evangelie volgens Matteüs zal staan. Dit boeiende Evangelie werd ooit geschreven voor een kring van christelijke gemeenten in het noorden van het Israël en het zuiden van Syrië. Deze geloofsgemeenschappen bestonden voornamelijk uit Joodse aanhangers van Jezus die trouw wilden zijn aan zowel de Tora als aan het gedachtengoed van Jezus van Nazareth. Een belangrijk thema in het Matteüs-evangelie is dan ook de verbondenheid van het christendom met het Joodse erfgoed.
Aan het Evangelie volgens Matteüs danken wij ook het mysterieuze verhaal van de wijzen uit het oosten dat ieder jaar op het Hoogfeest van Epifanie wordt gelezen. De Bergrede zou door de eeuwen heen voor zowel christenen als niet-christenen – onder wie Mahatma Gandhi – een belangrijke inspiratiebron worden. Het Evangelie volgens Matteüs werd in 1964 op indrukwekkende wijze verfilmd door Pier Paolo Pasolini, een film die wij van harte aanbevelen tijdens het Matteüs-jaar.

De bijeenkomst vindt plaats in het Schoollokaal van de O.R.K.A., Mariahoek te Utrecht, van 19.30 – 21.30 uur. Aanmelding via Erna Bekkering: ernabekkering@freeler.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Amerfoort, Bisschoppelijk Bureau, 1 november 2016