Herman van Rompuy over de waarden binnen Europa

Op 23 januari 2017 organiseert In Vrijheid Verbonden een bijeenkomst met als thema ‘Godsdienst, levensbeschouwing en de rechtstaat in Europa’. Prof. Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad, leidt het thema in aan de hand van stellingen: 

  • het onderscheid tussen Kerk en Staat is totaal anders dan de verhouding religie-politiek;
  • een samenleving moet gebaseerd zijn op gedeelde publieke waarden die gestuurd worden door culturen, overtuigingen, godsdiensten, volken, talen;
  • publieke waarden zijn alleen duurzaam indien ze ook ‘bescherming’ bieden tegen bedreigingen waaronder werkloosheid, ongelijkheid, criminaliteit, terrorisme.

Een panel en het publiek gaan over het thema met elkaar in discussie. Het panel bestaat uit prof. Beatrice de Graaf, voormalig Tweede Kamerlid Boris van der Ham en Rasit Bal, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en de Overheid.

Binnen In Vrijheid Verbonden werken vertegenwoordigers van religies en levensbeschouwingen samen om zich gezamenlijk te presenteren en sterk te maken voor de democratie. De eerste presentatie was bij het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix in 2005. Sindsdien houdt In Vrijheid Verbonden tweejaarlijks een bijeenkomst in aanwezigheid van prinses Beatrix. In de tussenliggende jaren worden thematische bijeenkomsten georganiseerd.

De bijeenkomst op 23 januari 2017 vindt plaats van 14.00 uur tot 17.00 uur in TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht.

Voor deelname aan de bijeenkomst is aanmelding vooraf verplicht. Ook wordt U verzocht zich te legitimeren bij binnenkomst. U kunt zich aanmelden via de link: 

https://goo.gl/forms/9G7LHxvFxrmOYoqf1  

 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 16 januari 2017