Beschermengelen en klimgeiten

Stuifduinweekend! Dat is de naam van het jongerenweekend in het bisdom Haarlem. Negen jongeren uit de parochies IJmuiden, Alkmaar, Egmond en Haarlem gingen mee. Ons verblijf was op Dopersduin, waar we ons eigen gezellige huis hadden aan de voet van de duinen in Schoorl. We waren er van 3 tot 5 maart.

In de lering stond het verhaal van Tobias centraal, die door zijn vader Tobit op reis wordt gestuurd om geld op te halen, en onderweg de liefde van zijn leven vindt. Een vriend reist met hem mee, en die vriend blijkt een beschermengel te zijn. We waren in dit weekend dan ook allemaal beschermengel voor elkaar. Ieder had de naam van een van de andere groepsleden gekregen, en moest daarvoor – liefst ongemerkt – iets goeds proberen te doen. Aan het einde ontdekten we wie de beschermengel van wie was geweest!

Een hoogtepunt van het weekend was voor velen het uitstapje, waarbij we gingen bowlen, boogschieten en een klimtrail aflegden. Dat laatste was lastiger dan het van beneden af leek! Ook de bonte avond en de spellen die we (vooral) ‘s avonds buiten deden waren erg geslaagd. De zondagmorgen was gereserveerd voor de voorbereiding en uitvoering van de kerkdienst. Daarin bleek onder andere dat zelfs bij een beschermengel ook niet altijd alles lukt: Rafael werd Ra-faal. Dat beschermengelen niet altijd alles kunnen voorkomen hadden we trouwens al gemerkt: ondanks al die engelen in het weekend wist Marieke van der Wel, een van de begeleiders, haar pink te breken tijdens de klimtrail. 

Veel te snel (naar de mening van veel jongeren) was het weekend al weer afgelopen. We kijken er met veel plezier op terug! Dank aan alle jongeren voor de goede sfeer en het enthousiasme, en aan de begeleiders Nico Sarot, Joop Albers, Marieke van der Wel, Roelof-Jan Rill en Henk Groen. De laatste twee zorgden er onder andere voor dat we steeds heerlijk konden eten en drinken. Er was maar één conclusie mogelijk: volgend jaar weer! 

Tekst: Erna Peijnenburg, jongerenpastor

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 14 maart 2017