Mee op Pelgrimage naar Echternach?

Van maandag 21 mei t/m dinsdag 22 mei vindt een bedevaart naar Echternach plaats onder leiding van Victor Scheijde, pastoor van de oud-katholieke parochie in Groningen.

Op de dinsdag na Pinksteren wordt jaarlijks in Echternach (Luxemburg) een traditionele Springprocessie gehouden ter ere van de heilige Willibrordus, eerste bisschop van Utrecht en patroon van de Nederlandse kerkprovincie. De springprocessie stamt al uit de middeleeuwen en is sindsdien – zij het met enkele onderbrekingen – jaarlijks gehouden. Het springen verwijst naar de ‘dansende heiligen’: dit waren pelgrims die vanwege een bepaalde nood op bedevaart waren gegaan naar het graf van de heilige Willibrordus in Echternach om zich zo aan hem toe te vertrouwen. De processie werd in 2010 opgenomen in de Orale en Immateriële werelderfgoedlijst van UNESCO. De Oud-Katholieke Kerk vereert de heilige Willibrordus als stichter van de Nederlandse Kerk.

De bedevaart staat open voor jong en oud, maar het is wel belangrijk dat u goed ter been bent. Daarbij kunt u van tevoren aangeven of u mee springt of liever wilt kijken. Dit is van belang voor de aanmelding van de groep bij de organisatie in Echternach.

 

Programma

 

Maandag 21 mei

10.00 uur            Pelgrimszegen in de St Gertrudis Kathedraal te Utrecht

Aansluitend vertrek met de bus richting Echternach (Luxemburg)

Verwachte aankomsttijd 16.00 uur. Gezamenlijke warme maaltijd om 17.30 uur.

 

Dinsdag 22 mei

08.15 uur          Gezamenlijke OKK eucharistie

09.00 uur          Opstellen voor de processie

16.00 uur           Vertrek terug naar Utrecht

 

Tussenstop voor een avondmaaltijd (op eigen kosten) in een AC / La Place wegrestaurant.

Tevens is er een mogelijkheid om een mede-pelgrim (deels) te sponsoren. U kunt dit bij het opgeven aangeven. Niet iedereen heeft een beurs om te kunnen pelgrimeren.

Verwachte aankomsttijd in Utrecht: 22.00 uur.

 

Praktische informatie:

Kosten: ca. € 150,- p.p. (excl. Evt. eenpersoonskamertoeslag).
Het hotel is rolstoeltoegankelijk en u hoeft niet mee te springen. Verder zijn de loopafstanden door de afmetingen van het dorp beperkt dus ook als u minder goed ter been bent, kunt u mee op pelgrimage.

U kunt zich opgeven via de mail: pastoor@groningen.okkn.nl of via 06-27865967

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 10 april 2018