Nieuw boek over de Oud-Katholieke Kerk: voor wie meer wil weten

Wat geloven Oud-Katholieken nu eigenlijk? Wat is de geschiedenis van de Oud-Katholieke Kerk? Hoe zit het met liturgie en spiritualiteit? Wat maakt kerkstructuur nu uit, en waarom is deze kerk oecumenisch zo actief? Je weet wel ongeveer wat de Oud-Katholieke Kerk is, of je weet het niet, maar wilt je gaan oriënteren. Het nieuwe boek De Oud-Katholieke Kerk van Nederland biedt een degelijk uitgangspunt. Het maakt bovendien nieuwsgierig, zoals Trouw schreef: “Goede kans dat u dankzij Smit en zijn collega’s binnenkort eens wilt binnenglippen in een oud-katholieke eredienst”. Wie meer wil dan tekst alleen krijgt door de vele illustraties in het boek ook een goed beeld van wat de Oud-Katholieke Kerk nu eigenlijk is en hoe haar leven eruit ziet.

Het boek is ook uitstekend geschikt voor gespreksgroepen of als leuk (oecumenisch) cadeau.

De redacteur zegt over het boek: “De Oud-Katholieke Kerk verbindt op een bijzondere manier schijnbare tegenstellingen: een beroep op de vroege (‘oude’) kerk en een grote openheid voor hedendaagse cultuur, een orthodoxe theologie, een ‘hoge’ liturgische traditie en een sterk oecumenisch engagement. Het is een kerk die clichés over wat katholiek is doorbreekt en zo voor protestanten en katholieken een uitdaging vormt. Dit boek is geschreven met een breed publiek op het oog, maar biedt ook voor de geschoolde theoloog een degelijke oriëntering.”

De auteurs zijn allen specialisten op het gebied van de oud-katholieke theologie en verbonden aan het Oud-Katholiek Seminarie: Mattijs Ploeger (geloofsleer), Wietse van der Velde (geschiedenis), Koenraad Ouwens (liturgie), Remco Robinson (spiritualiteit en praktijk), Jan Hallebeek (kerkelijk recht) en Peter-Ben Smit (oecumene en redactie van de bundel).

Het boek is binnenkort verkrijgbaar door bestelling via onze webshop of via de boekhandel en kost EUR 14,99 (incl. verzendkosten).

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 juni 2018