Summer School 2018 afgelopen: Weg van Utrecht – op naar St Louis, Tarlac, Kottayam, Santiago, Luzern en Groningen

Uit net zoveel windstreken als ze kwamen zijn ze vrijdag weer vertrokken, de zestien summer school studenten. Een week lang lieten ze zich inleiden in de oud-katholieke theologie, beginnend met de Mis in de Gertrudiskathedraal, via lezingen en excursies, onder meer naar het Catharijneconvent, en afsluitend met een inspirerend college over de missie en visie van de oud-katholieke kerken door bisschop Joris Vercammen.

Wat zeggen studenten nu zelf over de cursus? Als de cursusleider zelf het verslag schrijft, is het verstandig om studenten aan het woord te laten…

‘Wat heerlijk om weer even helemaal aan de universiteit te zijn’ – ‘De excursies waren geweldig!’ – ‘Dit was ontzettend de moeite waard’ – ‘Bedankt voor een inspirerende week’ – – ‘Bedankt voor de goede inhoud en de gezelligheid’ – ‘heel fijn om veel literatuur van te voren te krijgen’ – ‘De gastvrijheid was overweldigend – ik voelde me echt welkom en merkte dat er voor me gezorgd werd’ – ‘Fantastisch om mensen uit zoveel landen te ontmoeten’ – ‘Is er volgend jaar een summer school deel 2?’ 

Natuurlijk waren er ook wensen: meer tijd voor colleges, meer tijd voor discussie, bijvoorbeeld. Dat klinkt als: het smaakte naar meer!

In samenwerking met Utrecht Summer School biedt het Oud-Katholiek Seminarie zo een mogelijkheid voor inspirerende, oecumenische theologie in internationaal perspectief. Volgens de deelnemers lukte dat ook deze zesde keer uitstekend. – Dank aan iedereen die het mogelijk maakte: docenten, de parochie Utrecht en degenen die studenten gastvrijheid boden.

Wie denkt: daar had ik ook wel bij willen zijn. De kans is heel groot dat het Oud-Katholiek Seminarie de cursus volgend jaar nog een keer aanbiedt. Informatie daarover volgt in het najaar. Wie zich in de tussentijd alvast wil inlezen, kan dat doen in een gemeenschappelijk boek van de seminariedocenten, ‘De Oud-Katholieke Kerk van Nederland: Een inleiding’, verkrijgbaar in de webshop.

Peter-Ben Smit

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 9 juli 2018