OK jeugdkampen: een verhaal over inspiratie!


Afgelopen maandag hadden we weer een kernvergadering, zoals we dat altijd hebben net voor het kampleiders weekend. Ik zat zelf een tijdje in een sleur, nieuw werk, vervelende gebeurtenissen van mensen in mijn omgeving, ik was even niet met mijn hoofd bij het regelen van kampzaken. Maar door een kernvergadering werd ik weer geïnspireerd om verder te gaan. Na deze vergadering bleef één zin bij. We kennen hem allemaal: de term “we doen het voor de kinderen” bleef nog even in mijn hoofd nagalmen.

Voor ons een uitspraak die op veel manieren wordt uitgesproken of opgevat. Soms is het een geuzenleus die als een soort greep naar het verleden wordt uitgeroepen op momenten om bevestiging te geven aan een schijn probleem waar iemand tegen aanloopt. Soms een soort helden uitspraak om een ander moed in te praten. Soms gaat het gepaard met een zucht om te laten blijken dat het geluk van een ander voor je eigen geluk te zetten soms best lastig, vervelend of vermoeiend kan zijn. Waar het op sommige dagen van een week kamp kan werken als een soort Mantra wat je blijft herhalen om hopelijk in een soort trance te komen die je verder helpt. Ik heb herinneringen aan Roel die niks anders kan vertellen tijdens vergaderingen. Alsof het een soort onomkeerbare redenatie is, waar je het nooit van kan winnen. Een soort Godwin waar je niks tegenin te brengen hebt anders heb je het argument automatisch verloren.

Een paar weken geleden werd ons gevraagd om twee vragen in te vullen, beide kwamen ze neer op de vraag: Waarom zit ik hier? Waarom doe ik dit? En zoals jullie weten vind ik het belangrijk om na te denken over zingeving. Wat is dat gene wat ons drijft te doen wat we hier doen? Hoe onbenullig het ook klinkt het heeft toch met die leus te maken: We doen het voor de kinderen. Het is een gevoel van zorgen voor een ander, je eigen plezier opzij zetten om iets te gunnen aan een ander. Dat gaat verder dan alleen aardig zijn, of iets aardigs voor iemand doen. Het gaat om het diepe gevoel wat in ons allemaal zit dienstbaar zijn voor een groep kinderen puur en alleen zodat zij het goed hebben. Dat wij er ook een hoop gezelligheid uithalen is een tweede. Dienstbaar zijn klinkt misschien als een beladen begrip, maar daarbij bedoel ik voornamelijk mee dat je openstaat om de ander een dienst te verlenen. In ons geval is deze dienst een leuke week te bieden aan groep kids. Een dienst waarvan je op voorhand eigenlijk niet weet wát je ervoor terug krijgt. Terwijl de ervaring leert wat we ervoor terug krijgen. Ik weet niet precies wat er in jullie antwoorden staat, maar ik verwacht dat niemand van jullie puur en alleen voor zijn eigen gewin hier zit.

Bij ons op kamp is er geen tweede agenda, niet een onderhuidse laag dat we niet uitspreken. Puur en alleen plezier beleven aan spelletjes en het zijn met elkaar.

We doen het voor de kinderen, we doen het voor de kinderen, we doen het voor de kinderen.

Wat doen we dan voor de kinderen? Ik denk aan een Christiaan die zich laat figureren als klimboom, of Maurits die aan het voetballen is samen met Daniël en de jongens die energie te over hebben, terwijl we allemaal weten dat even zitten ook lekker en nodig is. Ik denk aan een Lisette die limonade, koffie en al het lekkers precies op tijd klaar heeft staan alsof ze onze gedachtes kan lezen. Ik denk aan Laura die voor vele meiden een stukje geborgenheid kan bieden. Of een Roel die samen met Erik hout hakt en een kampvuur bouwt waar wij en de kinderen van genieten, terwijl we allemaal weten dat beide heren het lastig hebben met hun rug. Charlotte en Magnus die zich al jaren inzetten voor beide kampen en die alles haarfijn in de vingers hebben. En waar we zonder Magnus moppen minuutje al op woensdag misschien zouden opgeven. Ik denk aan een Helene die zonder een tegen woord alles doet en oppakt wat er moet gebeuren om het geregeld te krijgen. En Ben die zich inzet voor welk kamp dan ook en ook jaren geholpen heeft met de kern. Een Lara, Arnold, Joost en Ilse die zonder dat je het hoeft te vragen toch weten waar zij op welk moment moeten staan. Ik denk aan mezelf die creatieve oplossingen bedenkt voor als het niet gaat zoals gepland.

Het kan misschien voelen als voor de hand liggend, natuurlijk ben ik kampleiding. We hebben het gezellig met elkaar. We hebben het goed met z’n allen, lekker een weekje vakantie. En ik snap dat dat zo kan voelen, misschien wel omdat het zo goed kan zijn iets voor een ander te doen. Want dat is wel waar ons werk over gaat. Ook al is het vrijwilligerswerk.

Deze onuitputtelijke bron van al bijna 90 jaar van mensen die ons zijn voorgegaan is iets waar we dankbaar voor kunnen zijn. Al 90 jaar zijn er mensen die zich voor het zelfde doel onuitputtelijk hebben ingezet. Vriendschappen zijn gevormd. En kinderen hebben het goed als we ze een weekje wegnemen uit hun realiteit en ze in een nieuwe context plaatsen om ze daar volledig zichzelf te laten worden.

Daar mogen we dankbaar voor zijn. Waar ik ook dankbaar ben, is voor jullie, deze mensen die, zonder dat ze het misschien direct zouden toegeven allemaal met het zelfde doel hier zitten: we doen het voor de kinderen.

Ik richt me nu direct richting de nieuwe leiding die hier om tafel zit met ons. Ook jullie hebben een bewuste keuze gemaakt om hier te zijn. Er zit ook een stukje dienstbaarheid in jullie, een ander willen helpen. En tegelijkertijd er plezier aan beleven. Houdt dan het volgende in je achterhoofd, we doen het voor de kinderen, en daarbij dus ook een beetje voor onszelf.

Door: Lisa Bakker

 

Heb jij zin om aankomende zomer een magische week te beleven? Ga dan met ons mee op 1 van de kampen! We beginnen de zomer met het ZEIL kamp wat dit jaar plaatsvindt van 3 t/m 7 juli en voor iedereen boven de 18 bedoeld is. Vervolgens zullen we op 20 juli van start gaan met het Landkamp, wat eindigt op 27 juli. Iedereen tussen de 8 en 14 jaar is hier welkom. Aansluitend aan het landkamp, zal het ZAK kamp het stokje overnemen en met alle jongeren tussen de 15 en 19 jaar een geweldige week beleven, van 27 juli t/m 3 augustus. Ben jij enthousiast geworden? Meld je dan snel aan en dan zien we jou van de zomer, wij kijken er vast naar uit!  https://www.okjeugdkampen.nl/event