Wereldwijde oud-katholieke theologie: summer school weer een groot succes!

Met 32 ingeschreven studenten uit 15 landen en 4 werelddelen is de zevende editie van de Summer School in oud-katholieke theologie een mooi en divers event geworden.

Wat drijft deelnemers nu om soms de halve wereld over te reizen voor een weekje theologie? Het verschilt nogal: sommige deelnemers komen van dichtbij, betrokken Nederlandse oud-katholieken die eens wat meer willen weten. Of het zijn oecumenische partners: Anglicanen uit Ierland, Groot-Brittanië, Duitsland, België, Taiwan of Georgië, of geestelijken van de Iglesia Filipina Independiente. Of het zijn breed geïnteresseerde katholieken uit andere tradities, zoals de Rooms-Katholieke, ook verschillende onafhankelijke katholieke bewegingen sturen sinds jaren studenten naar de cursus. Een bijzonder aspect in 2019: Dit jaar heeft de cursus ook interreligieuze deelname!

Docenten van het Oud-Katholiek Seminarie geven de cursus en bieden inleiding in hun specialisaties. Voor studenten is dit een perfecte manier om een keer te zien wat oud-katholieke theologie nu is en inhoudt én hoe ze beoefend wordt. Ook kijkt de cursus verder dan de collegezaal alleen: hij begint bijvoorbeeld met een viering in de Gertrudiskathedraal, zodat studenten de Oud-Katholieke Kerk van nu leren kennen. Dit staat naast een historische rondleiding door Utrecht en een bezoek aan het Catharijneconvent.

Naar verwachting wordt er in 2020 ook weer een cursus aangeboden, de belangstelling ervoor in 2019 geeft hiervoor in ieder geval alle aanleiding.

Tekst: Peter-Ben Smit

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 12 juli 2019