Siona Oosterkamp spreker op Haarlemse bisdomdag

Eén van de gastsprekers op de aankomende bisdomdag van het bisdom Haarlem is Siona Oosterkamp van het platform You ontmoeten. Zij deelt ervaringen en tips tijdens een middagwandeling. Oosterkamp was zelf een eenzame jongere. “Uit eigen ervaring groeide mijn behoefte om iets op te zetten om jongeren te helpen en hun weg daarin te vinden”, zegt zij. “Ik ben ideeën gaan uitwerken en wist: dit is wat ik ga doen.”  Bisdompriester Age Kramer bevroeg haar over haar ervaringen met eenzame jongeren in een uitgebreid video-interview.

Eenzaamheid is een probleem voor steeds meer mensen in de maatschappij. Vooral ook jongeren. Hoe komt het dat millenials er maar niet toe komen om anderen te ontmoeten? En hoe komt het dat er zo weinig over eenzaamheid wordt gesproken? Het is een taboe dat het bisdom Haarlem bespreekbaar wil maken op haar bisdomdag op 12 oktober in Alkmaar. Aanmelden vóór 5 oktober via e-mail: erna.peijnenburg@okkn.nl.

Deel 1: online platform

Oosterkamp vertelt over het platform You ontmoeten dat ze heeft opgezet waar jongeren lidvan kunnen worden. Als member kun je elke week meewandelen. Daarnaast is een maandelijks uitje, variëend van wandklimmen, een high tea of een escaperoom, en in een veilige online omgeving kunnen jongeren chatten.

 

 

Deel 2: betrokkenheid

Omdat er regelmatig in de media aandacht werd besteed aan eenzaamheid onder jongen, raakte Siona Oosterkamp betrokken bij de problematiek. Zij besefte dat veel jongeren te maken hebben met wat zij uit eigen ervaring kent. Veel jongeren hebben een leuk leven, maar ze missen soms iemand om leuke dingen mee te doen.

 

 

 

Deel 3: jezelf overbodig maken

 

Het loopt ook wel eens anders. Dan ontdekt iemand dat hij dankzij de wandelingen en activiteiten opener in het leven staat en ook buiten het platform contacten opdoet. Het platform wordt dan overbodig. Een mooi doel in het welzijnswerk: jezelf overbodig maken.

 

 

 

Deel 4: eigen patronen

 

Siona Oosterkamp ontdekt door haar gesprekken tijdens de wandelingen dat ieder een eigen patroon heeft waardoor eenzaamheid kan groeien. De omgeving is belangrijk: hoe reageren de ouders, de mensen op school als iemand laat merken eenzaam te zijn?

 

 

Deel 5: onzichtbare schade

 

De schade in de hersenen die veroorzaakt wordt door eenzaamheid is lange tijd aan de buitenkant niet te zien. De jongeren met wie Oosterkamp te maken heeft zijn superleuk en praatgraag. En toch is er langzaamaan van binnen iets gebeurd waardoor ze zich steeds moeilijker voor kunnen stellen dat anderen hen leuk gezelschap vinden.

 

 

Deel 6: wetenschappelijk hersenonderzoek

 

Haar waarnemingen komen overeen met wetenschappelijk hersenonderzoek laat zien: na een jaar wordt het steeds lastiger om het proces terug te draaien en opener te worden.

 

 

 

Deel 7: aan de slag

 

Het advies? Ga ermee aan de slag. Het maakt niet zoveel uit met wie je contacten legt, als je maar onder de mensen komt. Probeer zo weinig mogelijk aan te trekken van allerlei negatieve gedachten die in je hersens geproduceerd worden: Wie zit er op mij te wachten, waarom zal ik me daar aanmelden, wat schiet ik ermee op?

 

 

 

Deel 8: vraag begeleiding

 

Als je nog op school zit, kun je daar begeleiding vragen. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar je kunt bedenken dat het tegenwoordig vrij normaal is dat leerlingen af en toe begeleiding op maat krijgen. Daarnaast kun je nagaan wat je interesses zijn en dan een vereniging of club zoeken die daarbij aansluit. Iets met elkaar kunnen delen is al heel belangrijk, zegt Oosterkamp tot slot.