Inspiratie vanuit de oorsprongen – Theologenconferentie 2020

Hoe kan de inspiratie die oud-katholieke voorvaders en -moeders dreef, ook vandaag inspireren? Met deze vraag gaat de internationale theologenconferentie op zoek naar een oud-katholieke theologie en praktijk van geloofwaardig en missionair kerk zijn. De aanleiding om terug te kijken is de 150ste “verjaardag” van het eerste Vaticaanse concilie, van bijzonder belang voor het Duitstalige oudkatholicisme. Toen ging het om een geloofwaardige kerk – en dat gaat het nu ook. Welke vormen van theologie en welke manieren van kerk zijn passen hierbij? Hoe doen en denken ze dit nu in Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland? En bij oecumenische partners, zoals de Iglesia Filipina Independiente of de Church of England?

De conferentie brengt oud-katholieke theologen uit wetenschap en pastoraat samen met oecumenische partners om hierover te reflecteren. Dit gebeurt in Neustadt an der Weinstrasse, van 30 augustus (avond) tot 3 september. Het programma bestaat uit een uitdagende combinatie van lezingen, discussie en workshops. Praktijk en theorie tellen allebei volop mee.

Sprekers zijn onder meer: Dr. Mattijs Ploeger, bisschop Antonio Ablon (Filippijnen), Theresa Hüther (Duitsland), pastoor Victor Scheijde, Prof. Dr. Andreas Krebs (Duitsland). – Nadere informatie volgt zodra er meer sprekers bekend zijn. Maar: de data kunnen alvast in de agenda gezet worden!

De Duitstalige aankondiging luidt: 
«Über die Anfänge hinaus…» – Altkatholische Ursprünge und die Suche nach einer  glaubwürdigen Kirche heute Altkatholische Kirchen sind stolz auf ihre Wurzeln, ringen aber mit der Herausforderung, wie die Inspiration von damals auch heute begeistern kann.

Der 150. Jahrestag des 1. Vatikanischen Konzils ist Anlass, um auf die  Geschichte aller altkatholischen Kirchen und ihrer Anliegen zurückzublicken. Dabei stellt die Konferenz aber auch die Frage, wie die damalige Überzeugung  und Leidenschaft heute zu einer glaubwürdigen Kirche  führen kann. Die  Konferenz blickt damit zurück, um vorausblicken zu können. Sie verbindet  zudem aktuelle praktische Beispiele von inspirierendem kirchlichem Leben mit  Reflexionen über mögliche altkatholische Ansätze in der Missiologie. Dabei  werden wir auch ökumenischer Perspektiven in den Blick nehmen.

Die Konferenz will für ein kirchliches Leben begeistern, das theologisch  fundiert sowie zeitgemäß, zukunftsoffen und geschichtsbewusst ist.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 17 februari 2020