Oud-katholieke stemmen (#2)

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan voor de deur. Op welke partijen stemmen oud-katholieken zoal? En welke rol speelt hun geloof daarbij? De komende tijd vertellen vijf oud-katholieken welk vakje ze inkleuren op 17 maart en wat hen tot die keuze brengt.

In deze tweede aflevering is het woord aan Kars Terlouw (25), woonachtig in Gouda, waar hij werkt bij de politie. Hoewel hij nog maar vijfentwintig jaar is, is hij al zes jaar actief voor de ChristenUnie. Hij kiest bewust voor “een partij die dicht bij het politieke centrum staat.” Daarnaast spreekt de christelijk-sociale inspiratie van de partij hem aan, iets wat volgens hem bij het CDA te veel op de achtergrond is geraakt.


Gemoedelijk
Kars is actief binnen de ChristenUnie, waar geloof en politiek niet gescheiden worden. Hij ervaart de sfeer binnen die partij als gemoedelijk: “Men gaat vaak op een redelijk christelijke manier met elkaar om door geduld met elkaar te hebben en elkaar te laten uitpraten. Maar hoe dat bij andere partijen zit weet ik natuurlijk niet.”

Mensbeeld
Hij groeide op in een reformatorisch milieu. Een van de redenen waarom hij oud-katholiek is geworden, is het positievere mensbeeld. Dat speelt voor hem ook mee in zijn visie op politiek. “Politici moeten moeilijke keuzes maken. Natuurlijk zijn zij feilbare mensen net als iedereen. En er zullen vast ook politici zijn die keuzes maken die ethisch onverantwoord zijn. Maar ik wil altijd ervan uitgaan dat zij knokken voor wat in hun ogen goed is. Ik weet dat dat soms een beetje naïef is, maar ik denk dat het goed is om daarvan uit te gaan.”

Vluchtelingenkwestie
Wel zit Kars, net als veel ChristenUnie-stemmers, met de vluchtelingenkwestie in zijn maag. “De VVD houdt met alle macht tegen dat er meer vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden naar Nederland komen. Ik vind dat vreselijk. Ik weet dat mijn partij er achter de schermen van alles aan doet om daar beweging in te krijgen.”

Seksuele diversiteit
Daarnaast is er volgens hem binnen de ChristenUnie nog “een wereld te winnen op het terrein van seksuele diversiteit”. Hij vindt dat de partij afgelopen tien jaar een aantal belangrijke stappen voorwaarts gezet. Zijn hoop vestigt hij op de nieuwe generatie, waartoe hij dus ook zelf behoort. “Maar de partij spreekt ook veel migrantenchristenen aan. En die zijn vaak – niet altijd, maar vaak – ethisch conservatief, ook als het gaat over seksuele diversiteit.”

Redactionele noot: dit is een voorpublicatie uit het maartnummer van De Oud-Katholiek. In dit themanummer staat de verhouding tussen geloof en politiek centraal.

De redactie heeft er voor bovenstaande artikelenreeks naar gestreefd een zo breed mogelijk palet aan politieke voorkeuren aan bod te laten komen en meent geenszins dat de vijf voorkeuren uit deze serie een volledig beeld geven. Ook zijn de vijf voorkeuren geen stemadviezen.

Dit artikel is geschreven door Marco Derks
Lees hier de eerste aflevering van ‘Oud-katholieke stemmen’.