Najaarsactie 2021

De Bisschoppelijke Commissie Sint Paulus houdt elk jaar een voorjaars- en een najaarsactie. Dit najaar roept de commissie op om onze broeders en zusters in Congo uitzicht te bieden op de afronding van een bomenproject in Congo. Wilt u helpen een lichtpuntje voor hen te zijn?  

In ons land hebben bomen een meervoudig functie, van zuurstofproductie tot het beschermen van boerderijen tegen harde wind. En in deze kersttijd genieten wij natuurlijk allemaal van de feestelijke lampjes in de kerstboom en van de frisse geur van dennentakken.

Bomen spelen ook in Congo een belangrijk rol. Daar werd een aantal jaar geleden in Bunia begonnen met een bomenproject om het terrein van de Anglicaanse Universiteit van Congo te beschermen. Aan de universiteit wordt namelijk niet alleen lesgegeven maar op het bijbehorende land wordt ook van alles verbouwd om de studenten en hun gezinnen van voedsel te kunnen voorzien. Bovendien dient het terrein als een plek van geborgenheid en ontmoeting voor mensen die op de vlucht zijn voor het geweld van rebellengroepen. Maar…..het terrein heeft helaas veel last van de natuurelementen mede veroorzaakt door het ingrijpen van mensen in de omringende natuur. Er worden nu dus rondom het hele terrein bomen geplant met een tweeledige functie. De bomen beschermen het land tegen de schade die veroorzaakt wordt door regen en wind en zij vormen daarmee een fysieke begrenzing van het terrein. Bovendien blijft het terrein zo beschikbaar voor de voedselvoorziening. Bijkomend groot voordeel is dat het terrein dient als contactpunt voor mensen in de buurt; mensen uit de omgeving worden bij het project betrokken en zij hebben daardoor minder de neiging om in te grijpen in de natuur. De bomen worden mede verzorgd door de landbouwstudenten van de universiteit.

Dankzij de bijdrage van onze broeders en zusters in de lokale Anglicaanse parochie én een bijdrage van de universiteit is men al een heel eind gekomen. Helaas is het startgeld nu bijna op. Wilt u meehelpen een lichtpuntje te zijn voor onze broeders en zusters in Congo door hen uitzicht te bieden op de afronding van dit succesvolle project?

U kunt hier doneren via de website van St. Paulus. De website wordt in 2022 vernieuwd.

De opbrengst van de voorjaarsactie voor het onderwijsproject in de Filippijnen was ca. € 3.300. Hartelijk dank voor uw bijdrage!