Financiële hulp door Missie St. Paulus

Voor de zomervakantie hebben we geld opgehaald voor een project van de Poolse Oud-Katholieke Kerk. Deze kerk ondersteunt in de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Uw giften zijn overgemaakt naar dit project samen met een gift van Missie Sint Paulus. Om te laten zien waar het opgebrachte geld aan besteed wordt, heeft bisschoppelijk vicaris Andrzej Gontarek een uitgebreide brief gestuurd naar Missie Sint Paulus. Een stukje hieruit leest u hieronder.

Uit de brief van Andrzej Gontarek
“Na de start van de Russische agressie in Oekraïne zijn veel geestelijken en gelovigen van onze kerk zeer actief geweest in het helpen van onze zusters en broeders – kinderen, moeders en ouderen. Wij zijn onze zusters en broeders in Nederland zeer dankbaar dat zij ons te hulp zijn geschoten met gebed en materiële hulp. Uw welkome steun kwam precies aan op het moment dat er vluchtelingen uit Oekraïne arriveerden. Zij zullen die hulp nog lang nodig hebben.

Als gevolg van de vijandelijkheden komen velen nog steeds zonder persoonlijke bezittingen in Polen aan. Wat is het dan bemoedigend dat zij onderdak, voedsel, schoonmaakmiddelen, ondergoed en kleding vinden. Volgens sommigen leven er meer dan 2 miljoen vluchtelingen onder ons – velen sinds de dag dat de oorlog uitbrak. Eind februari en begin maart was de moeilijkste tijd – ook voor ons was het een schok – om massa’s kinderen, moeders en bejaarden te zien aan onze grens, op stations, in treinen die tot de nok gevuld waren.

De Pools-Katholieke Kerk (de Poolse Oud-Katholieke Kerk) biedt pastorale zorg aan haar gelovigen in parochies dicht bij de grens met Oekraïne – in de regio’s Lublin en Podkarpacie – waaronder: Chełm, Lublin, Bażanówka, Łęki Dukielskie en Sanok. Veel van onze parochies zijn naar hun beste vermogen betrokken geweest bij een breed scala aan liefdadigheids- en zorgactiviteiten voor Oekraïense vluchtelingen. Inzamelingen van voedsel, kleding, cosmetica of hygiënische artikelen vinden tot op de dag van vandaag plaats.”

Benieuwd hoe de besteding van de giften er concreet uit zag en verder lezen wat bisschoppelijk vicaris Andrzej Gontarek vertelt over de projecten? Lees het op de website van Missie Sint Paulus.