Jubileumuitgave: de kleine kathedraal van Den Haag

De Oud-Katholieke kerk in Den Haag bestaat dit jaar 300 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum verscheen begin oktober De kleine kathedraal, een jubileumboek, geschreven door pastoor Wietse van der Velde.

Door: Bernd Wallet

Het artistiek vormgegeven boek boek, De kleine kathedraal – 300 jaar Sint Augustinus in het Haagse Hofkwartier, is een belevenis geworden. Naast een interessante tekst en prachtige afbeeldingen biedt het boek de verleiding zelf op zoek te gaan, net zoals je op zoek gaat wanneer je een oud gebouw voor het eerst verkent. De boeiende tekst van pastoor Wietse van der Velde die het gebouw als geen ander kent en bemint, de prachtige illustraties en de persoonlijke verhalen geven een veelkleurig beeld van deze markante schuilkerk. En dat in precies 300 pagina’s – ongepland.

Vormgeving
De zoektocht begint al bij de kaft. Net zoals de Augustinuskerk schuilgaat achter de gevel van een achttiende-eeuws herenhuis in de Juffrouw Idastraat, zo gaat de kleurenkaft van het boek schuil achter een wit stofomslag. Pas als je die er af wikkelt, zie je waar je bent. Het is een van de vele vondsten van vormgeefster Carrie Zwarts van Wilco Art Books, een van de huurders van de oud-katholieke parochie van Den Haag.

Boekpresentatie
De boekpresentatie door pastoor Leen Wijker vond plaats in het bijzijn van de redactie (waarin parochiaan Ton Kappelhof een grote rol heeft gespeeld), van de Haagse wethouder van financiën, cultuur en economie, Saskia Bruines, van de aartsbisschop van Utrecht, Bernd Wallet, van parochianen en vele genodigden uit stad en streek, alsmede van de fondsen die het boek hebben mogelijk gemaakt. Het was een volgende mooie stap in het jaar waarin de parochie de 300ste verjaardag van kerkwijding viert.

Symposium
Het kerkbestuur nodigt allen graag uit voor de volgende etappe in de kleine kathedraal, waar het boek te koop is. Op 12 november vindt daar een diaconaal symposium plaats van 14 tot 16 uur, waar de roeping van de kerk voor het welzijn van de stad centraal staat. Thema van deze oecumenische middag is: ‘Samen voor het welzijn van Den Haag’. Iedereen is welkom na voorafgaande opgave tot 6 november via leen.wijker@okkn.nl

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 27 oktober 2022