Passieconcert ‘Stabat Mater’ in Gertrudiskathedraal

Op zondag 26 maart 2023 wordt het wereldberoemde passieconcert ‘Stabat Mater’ in de Gertrudiskathedraal in Utrecht ten gehore gebracht. Sopraan Marjon Strijk en mezzosopraan Lucia van Vugt zingen twee prachtige toonzettingen. De toegang is gratis, u bent van harte uitgenodigd.

Het Stabat Mater Dolorosa is één van de beroemdste uit de Middeleeuwen overgeleverde Latijnse gezangen. Een gedicht over de lijdensmystiek, door Willem Wilmink ooit prachtig vertaald met als beginwoorden: De Moeder stond door smart bevangen en met tranen langs haar wangen waar haar zoon gekruisigd hing. Het gezang kreeg in 1727 een vaste plaats in de tweede week van de passietijd.

Over het Stabat Mater

Het Stabat Mater van Giovanni Felice Sances, met als ondertitel Pianto della madonna is een vroegbarokke Italiaanse toonzetting uit 1638. Het chromatisch dalende basmotief dat componist Sances toepast, geeft hoorbaar het karakter van een klaagzang. Een eeuw later kreeg Giovanni Battista Pergolesi de opdracht een Stabat Mater te componeren voor San Luigi-kerk in Napels. De reeds op 26-jarige leeftijd gestorven Pergolesi stond duidelijk in de traditie van de opera. Een veel theatraler componeerstijl waarin passie, emotie en belcanto zangkunst tot uitdrukking komen. Pergolesi’s compositie werd veruit het meest bekende en geliefde Stabat Mater.

De muzikanten

Marjon Strijk (sopraan) en Lucia van Vugt (mezzosopraan) zijn veelgevraagde solisten. Zij worden begeleid door een strijkersensemble o.l.v. Arie de Bruijn die tevens het kistorgel bespeelt.

Praktische informatie

Datum: Zondag 26 maart 2023

Tijd: Deuren open om 15:30 uur, het concert duurt van 16:00-17:00 uur.

Locatie: Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2, Utrecht

Aanmelden: Niet nodig. Na afloop is er deurcollecte.