Dag van de Nederlandse Kerkgeschiedenis: Cornelis Steenoven in de spotlight

De Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis organiseerde onlangs een dag vol lezingen en gesprekken in het teken van de verkiezing en wijding van Cornelis Steenoven in 1723, dit jaar driehonderd jaar geleden.

Kerken zijn vandaag de dag bezig met de toekomst, bijvoorbeeld met kerkopbouw. In het verleden was dit niet anders en ging de toekomst van de kerk mensen ook aan het hart. Zodanig zelfs, dat er een kerkscheuring voor geriskeerd werd. Dit jaar stond de Dag van de Nederlandse Kerkgeschiedenis in het teken van dit thema.

In de monumentale, barokke schuilkerk van de oud-katholieke kerk in Den Haag, de perfecte plek hiervoor, spraken dr. Dick Schoon, dr. Joep van Gennip en dr. Els Agten over de gebeurtenissen van 1723. Op de daarvoor perfecte plaats, de monumentale barokke schuilkerk van de oud-katholieke kerk in Den Haag, spraken dr. Dick Schoon, dr. Joep van Gennip en dr. Els Agten over de gebeurtenissen van 1723. In dat jaar, precies 300 jaar geleden, werd Cornelis Steenoven tot aartsbisschop van Utrecht verkozen. In drie bijdragen die feilloos op elkaar aansloten, schenen de sprekers licht op de sentimenten van die tijd en plaatsten ze deze in een in een internationaal en oecumenisch kader.

Het was niet alleen een rijk, nieuw verhaal voor de aanwezigen die weinig over deze episode in de kerkgeschiedenis wisten, ook de doorgewinterde historici konden genieten van nieuwe feiten en anekdotes. Twee rondleidingen door can. dr. Wietse van der Velde (kerkhistoricus en oud pastoor van de kerk in Den Haag) en dr. Richard de Beer (specialist in oud-katholiek erfgoed bij Museum Catharijneconvent) waren de kers op de taart. Door het tonen van het gebouw en de daarin aanwezige kerkgewaden wisten ze de net vertelde geschiedenis tastbaarder te maken.

De dag van de Nederlandse Kerkgeschiedenis was dit jaar op 7 oktober.