Thelma Schoon verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands

Bijzonder nieuws! Oud-katholiek diaken en jongerenpastor Thelma Schoon is verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands. Thelma was een van de zes genomineerden. De jury roemde haar wijze van presenteren en de theologische doordenking van haar teksten.

Het juryrapport beschrijft Thelma als heel open, eigen en authentiek, nuchter, inhoudelijk, eerlijk, relaxt, sympathiek en goed formulerend. De jury was onder de indruk van Thelma’s plannen en haar vermogen om inhoudelijke theologische inzichten te koppelen aan praktische toepassingen in de samenleving.

Enthousiast nam Thelma de felicitaties in ontvangst, nadat ze eerst dank had gezegd aan allen die haar tot nu toe tot steun en bemoediging waren geweest. Ze bedankte onder anderen haar ouders van wie ze veel leerde over oecumene, liturgie en diaconie.

Een dag na de verkiezing laat Thelma weten dankbaar te zijn, maar werd ze zelf ook geïnspireerd door de woorden van mede-theologen tijdens de uitreiking. Daar stond het thema moed centraal. Dat is nodig, want de urgentie is hoog in een wereld waarin de mensheid in rap tempo geconfronteerd wordt met crisis op crisis. Ook werd ze geraakt door de oproep om vragen te stellen wanneer je het antwoord nog níet weet.

Thelma: ‘Ik hoop niet in mijn eentje, maar samen met anderen op te trekken in dit niet-weten. Ik ben dankbaar voor het ontvangen van deze titel en heb zin in wat komen gaat.’

Project Levenskunst

Thelma wil als jonge theoloog werken aan ‘Project Levenskunst’. Daarin voert ze gesprekken met mensen in een klooster, een omgeving van stilte en geloof. Naar aanleiding van die gesprekken, wil ze inspirerende brieven schrijven aan ‘kerk en wereld’. Thelma “Ik wil laten zien dat het mogelijk is om jong te zijn, midden in de wereld te staan en dat je tegelijkertijd christen kunt zijn. Dat jongeren openlijk hun geloof kunnen ervaren, dat wil ik laten zien.” 

Eerder gaf Thelma al interviews aan het Algemeen Dagblad en het Nederlands Dagblad en nam ze onderstaande introductievideo op voor de website van de Nacht van de Theologie.