‘Nacht van vuur’ op 23 november, ter ere van groot denker en theoloog Blaise Pascal

In de nacht van 23 op 24 november 1654 kreeg wiskundige, natuurkundige en filosoof Blaise Pascal een mystieke ervaring. In zijn twee uur durende visioen beschreef hij God, vreugde, zekerheid en vuur. Deze mystieke ervaring zou de rest van zijn leven, waarin hij zich terugtrok in een klooster en zich wijdde aan theologie, belangrijk voor hem blijven. Zo belangrijk, dat na zijn dood zijn aantekeningen over het visioen werden teruggevonden in de voering van zijn jas.

Ter ere van Pascals mystieke ervaring en zijn theologische erfgoed, vindt op 23 november vanaf 22:30 uur de Nacht van vuur plaats in Utrecht. In de Sint-Gertrudiskathedraal zullen mystieke teksten worden gezongen en gesproken, afgewisseld met stilte. De liederen, gebeden en meditatieve overwegingen zijn afkomstig van Pascal en van de kring van mensen rondom Pascal. Een deel van het programma zal bestaan uit meer recente zang van Taizé.  Het programma duurt, net als Pascals ervaring, ongeveer 2 uur en zal rond 00:30 zijn afgelopen. Iedere geïnteresseerde is van harte welkom!