100 jaar op weg met Willibrord

 

Lambeth palaceHet uit de 13e eeuw stammende Londense hoofdkwartier van de aartsbisschop van Canterbury is vandaag de plek waar de Engelse afdeling van de Willibrord Society haar 100 jarig bestaan viert.
De Willibrord Society werd opgericht als een internationale vereniging met landelijke afdelingen om de relatie tussen Anglicanen en Oud-Katholieken te promoten en te ondersteunen.
De Society valt onder het patronaat van zowel de aartsbisschop van Canterbury als van de aartsbisschop van Utrecht. Beiden gaan dan vandaag ook voor in de feestelijke viering in de kapel van Lambeth Palace.

De bisschop van Haarlem, mgr.dr. D.J. Schoon houdt een lezing over de ontwikkelingen in de relatie tussen de beide kerken, waarbij hij niet voorbij gaat aan de verschillen in de ecclesiologie, de kwestie van jurisdicties en zeker ook  vragen zal stellen naar de toekomst. Zoals bekend heeft de Anglicaanse gemeenschap het deze jaren moeilijk om de wereldwijde eenheid in stand te houden door de tegengestelde opvattingen over het openstellen van het ambt voor vrouwen en vooral over de kwesties van homoseksuele ambtsdragers en het zegenen van gehuwde mensen van hetzelfde geslacht.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 4 november 2009