Kerkelijk erfgoed krijgt belangstelling

De Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland (SKKN) waakt over het kerkelijk erfgoed. Met steun van de overheid en niet geringe financiele inspanning van de deelnemende kerken zijn in de afgelopen jaren meer dan 200.000 objecten geregistreerd. Roerende goederen, die lang niet altijd van grote economische waarde zijn, maar wel een grote cultuurhistorische betekenis hebben. Veel van het erfgoed dreigt de komende jaren uit het zicht te raken omdat in hoog tempo kerken en kloosters gesloten worden. Een inventarisatie brengt niet alleen aan het licht wat er is, maar ook hoe het erbij staat. En dat roept voor de eigenaren vragen op naar beheer en behoud. Met name het zeer kwetsbare textiel (paramenten) zal het eerste kind van de rekening zijn.

Omdat de toekomst van de SKKN niet verzekerd is timmert de SKKN aan de weg. Op vrijdag 10 maart was de vaste kamercommissie, die zich met Onderwijs, Cultuur en Wetenschapen bezig houdt, in de oud-katholieke kathedraal in Utrecht uitgenodigd. Er was grote belangstelling voor zowel de diverse inleidingen over wat de SKKN doet als voor de rondleiding door de kerk, waar op verschillende plekken bijzondere voorwerpen te zien waren in combinatie met de zorgen over een goed beheer. Het werd de kamerleden en de andere aanwezigen als snel duidelijk dat de kerken de zorg voor dit specifieke deel van het Nederlandse erfgoed niet alleen kunnen dragen, ook niet omdat de kerken te maken hebben met een afnemend ledental en de krimpende fiananciele middelen allereerst worden ingezet voor het pastoraat en de verkondiging van het evangelie.

De oud-katholieken zijn van oudsher niet zo dol op weggooien en hebben ook minder stijlwisselingen gehad (vgl. de neo-gothische stijl die in de Rooms-Katholieke Kerk in de 19e eeuw werd ingevoerd) dat had als effect dat men zelfs tot op vandaag soms nog voorwerpen, stammend uit de late Middeleeuwen, in gebruik gehouden heeft en dus ook onderhouden. Deze kerk is dus om het zo te zeggen erfelijk belast met een grote zorg. Gelukkig zijn wel alle oud-katholieke kerken geinventariseerd.

De SKKN is al een paar jaar bezig de gegevens te digitaliseren en zo ook zichtbaar te maken voor het grote publiek en toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de website van de SKKN.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 13 maart 2006