Repressie in de Filippijnen

Al vele malen werd in het nieuws melding gemaakt van buitengerechtelijke moorden in de Filippijnen door doodseskaders van de regering en de stelselmatige onderdrukking van bijvoorbeeld het stakingsrecht. In de Filippijnen zijn de laatste jaren ook al diverse geestelijken vermoord omdat ze zich het lot van noodlijdende landgenoten hadden aangetrokken en actief steun boden.

De Nederlands – Filippijnse Solidariteitsbeweging ging rond met een petitie die o.a. door aartsbisschop Joris werd ondertekend. Deze petitie Noodtoestand opgeheven – repressie blijft is op 24 juli 2006 op de Filippijnse ambassade overhandigd. Op die dag hield president Gloria Macapagal Arroyo namelijk de jaarlijkse staatsrede. De verwachting was dat ze een rooskleurig beeld zou geven van de politieke en economische situatie, terwijl er in het land een militaire dictatuur in burgerpak heerst.

Er verscheen ook een rapport inzake Onderzoek naar Geweld tegen Filippijnse Advocaten en Rechters. Dit rapport doet verslag van een onafhankelijke delegatie van zes advocaten en 2 rechters uit Amsterdam en Antwerpen, die onderzoek hebben gedaan naar de golf van geweld tegen hun Filippijnse beroepsgenoten.

Meer informatie.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 1 augustus 2006