Synodalen kijken mee door het raam

Het Collegiaal Bestuur loodste opvallend eenvoudig de voorgestelde Raamnota Uitzicht op groei door de Synode. Met de nota geeft het bestuur het raamwerk voor het beleid voor de komende jaren. Dat bestaat merendeels uit de conclusies van het Breed Beraad, zoals dat vorig seizoen kerkbreed is gevoerd. Zoals de titel aangeeft, betreft het nu nog een breed overzicht van de keuzes die zouden moeten leiden tot een kwantitatieve en kwalitatieve groei van de Oud-Katholieke Kerk. Een groei die hard nodig is om als kerkgenootschap overeind te blijven en aan de opdracht te voldoen het evangelie op eigen wijze gestalte te geven.
De concrete maatregelen komen in de loop van het jaar in de toegezegde beleidsnotities per onderdeel van de nota. Dat betekent weer een extra vergadering van de Synode in de maand juni volgend jaar.

Synode in volle aandacht
De nieuwe Thesaurier (penningmeester) van de kerk, Fred Hubers, profiteerde van de ‘wittebroodsweken’ bij zijn presentatie van de jaarcijfers over 2005 en de begroting voor 2007. De Synode was uiterst mild en ging akkoord met de jaarcijfers en met de begroting. Twee erfenissen gaven het vorige jaar een wat geflatteerd beeld want op de gewone exploitatie was wel een verlies geleden, dat door kerkelijke fondsen werd gedekt. Het jaar 2007 zal dan moeten laten zien dat de kerk de leden wat waard is. De inkomsten uit de levende kerk zullen echt omhoog moeten gaan om het geraamde tekort te voorkomen, want de personele kosten stijgen wel gewoon door.

rector Revollido
De rector van een van priesteropleidingen in de Onafhankelijke Filippijnse Kerk, rector Terry Revollido, kreeg de gelegenheid van de voorzitter om de synode kort toe te spreken. In zijn toespraak vroeg hij opnieuw aandacht voor de schendingen van de mensenrechten in zijn land, die vorige maand leidden tot de moord op bisschop Ramento.Rector Terry verblijft tijdelijk in ons land voor een conferentie en studie.

Aartsbisschop Joris vroeg aandacht voor de resultaten van de in februari dit jaar gehouden Assemblee van de Wereldraad van Kerken in Porto Alegre.

De parochiebladprijs, in 2000 ingesteld door de vorige aartsbisschop, mgr.A.J.Glazemaker,
werd dit jaar tweemaal uitgereikt. De stimuleringsprijs voor vrijwilligers die parochiebladen verzorgen viel ditmaal ten deel aan het blad van de beide IJmuidense parochies het Kruispunt en het blad van de Amersfoortse parochie Joris op ’t Zand.

Voorzitter Frank de Haart
Met grote voortvarendheid leidde de voorzitter de Synode tot een goed eind binnen de tijd.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 22 november 2006