Moorden gaat door in de Filippijnen

De Stichting Advocaten voor Advocaten stuurde onderstaand persbericht de wereld in. Niet alleen priesters en bisschoppen zijn hun leven niet zeker, ook advocaten en rechters moeten vrezen voor hun leven.

In een open brief aan President Arroyo van heden spreekt de Stichting Advocaten voor Advocaten zijn zorg uit over de moorden op Filippijnse advocaten en rechters die onverminderd doorgaan en het falen van de Arroyo regering om deze moorden te stoppen. Rechter Nathaniel Pattugalan werd vanaf een motor neergeschoten op 19 januari jongstleden. Mensenrechtenadvocaat Gil Gojol werd in gelijkluidende omstandigheden vermoord op 12 december 2006. De advocaten Froiland Siobal en Leonito Tapel werden respectievelijk vermoord op 19 november 2006 en 2 december 2006.
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van recente moorden van een lange lijst.
Niettemin werd Advocaten voor Advocaten schriftelijk bij brief van 22 augustus 2006 door Justitie Secretaris, Raul M. Gonzales, meegedeeld: :[T]here are indeed, lawyers en judges killed criminals, but these are purely isolated cases borne of personal motives”. De Melo Commissie die President Arroyo op 21 augustus 2006 installeerde onder druk van internationale kritiek om de moorden aan te pakken, ontbeert het mandaat, de onafhankelijkheid en het draagvlak om zijn taak goed te kunnen vervullen. Daarom heeft Advocaten voor Advocaten de Filippijnse regering dringend opgeroepen een nieuw – onafhankelijk – orgaan in het leven te roepen om deze moorden te onderzoeken. Filippijnse advocaten en rechters verwachten dat het aantal moorden in de loop naar de Filippijnse verkiezingen in mei 2007, in bijzonder van degenen die lid zijn van linkse oppositie partijen, alleen nog maar zal toenemen.

Bron:  Stichting Advocaten voor Advocaten

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 26 januari 2007