Diakenwijding op komst

Deo Volente zal aartsbisschop Joris Vercammen op zaterdag 5 april a.s. drs. Johannes de Rie tot diaken wijden. Een feestelijke dag voor de Paradijsparochie te Rotterdam. De eucharistieviering, waarbinnen de wijding plaats vindt, begint om 14.30 uur. Na afloop is er gelegenheid de wijdeling geluk te wensen.

Hans de Rie is sinds 1 september vorig jaar aangesteld als pastoraal werker ten dienste van het project Citypastoraat in Rotterdam. Een project dat mede mogelijk gemaakt wordt door de financiële steun van de Stichting Sint Jansplaats.

Hans de Rie werd geboren in 1954 als oudste zoon in een hervormd gezin op een boederij in Streefkerk. Vanaf zijn jeugd is hij actief als kerkorganist en kwam via de kerkmuziek in contact met de katholieke liturgie en maakte de overstap naar de katholieke wereld. Hij studeerde ook een aantal jaren zang aan het conservatorium en deed staatsexamen muziek en rondde de kerkmuziekopleiding af.

Aanvankelijk werkte als hij al onderwijzer aan een basisschool en kwam later na een studie logopedie te werken in een verpleeghuis met de bijzondere zorg voor patienten met slik-, spraak- en taalproblematiek t.g.v. hersenbeschadiging.

In 1999 ging Hans theologie studeren aan de Katholieke Universiteit Tilburg, wat hij eind december 2005 afsloot met een doctoraalscriptie Zielzorg met afasiepatiënten in het verpleeghuis. De scriptie maakte veel indruk. In april 2007 kon hij ook de kerkelijke opleiding aan het Oud-Katholiek Seminarie met goed gevolg afsluiten.
De parochie Delft – waar Hans woont – zal de toekomstige diaken zeer node gaan missen als kerkmusicus, maar de kerk in haar geheel wordt een – zeer met de medemens bewogen- diaken rijker.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 12 maart 2008