Liturgie, weerbarstig en bevrijdend

Eredienstvaardig-lezing door Marjoleine de Vos

Op vrijdag 7 maart wordt de Eredienstvaardig-lezing 2008 gehouden in de Bergkerk in Amersfoort. De lezing wordt verzorgd door Marjoleine de Vos, dichter en redacteur van NRC Handelsblad. Enig tegenspel kan verwacht worden van de referenten Nynke Dijkstra-Algra, gemeenteadviseur bij het Dienstencentrum van de PKN, en Mattijs Ploeger, oud-katholiek pastoor in Egmond aan Zee. Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door Wim Ruessink, kerkmusicus te Winterswijk. De dagvoorzitter is Bert Kuipers, pastor van de Laurenskerk in Rotterdam.

Deze lezing wordt georganiseerd door het bestuur en de redactie van Eredienstvaardig, tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek. Zij willen met deze lezing in brede kring nadenken over niet alleen de kracht van de liturgie, maar ook over de vervreemding die zij kan oproepen. Moeten we in de kerk proberen te behouden wat de liturgische traditie heeft opgeleverd, of bestaat er anno 2008 vooral behoefte aan vernieuwing?
Bovendien willen zij met dit initiatief aandacht vragen voor hun tijdschrift. De oecumenisch breed samengestelde redactie laat voorbeelden zien van de diversiteit van liturgische praktijken binnen de kerken én in de marges (of in de buurt) ervan. De nieuwe kleurrijke omslag en de recente inhoudelijke vernieuwing van het blad kunnen gezien worden als symbolen van dit streven.

De kosten bedragen Є 10,- per persoon, inclusief koffie of thee, te voldoen bij binnenkomst in de kerk. Plaats van handeling is de Bergkerk, Dr. Abraham Kuyperlaan 2, 3818 JC Amersfoort. De kerk is open vanaf 14.00 uur. Het programma is gepland van 14.30 tot 17.10 uur, aansluitend aperitief.
Informatie: Hans van Kampen, Kettingweg 1 apt. 6, 3743 HN Baarn, tel. 035-5412639; redactie@eredienstvaardig.nl en op www.eredienstvaardig.nl.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 5 maart 2008