Pater van Kilsdonk overleden

Pater Jan van Kilsdonk is op 91-jarige leeftijd in de nacht van maandag 30 juni op dinsdag 1 juli 2008 overleden.
Op zondag 29 juni jl. was hij nog aanwezig in de Bavo te Haarlem bij de bischopswijding van Dirk Jan Schoon (zie de foto van de ontmoeting). Pater van Kilsdonk was in het verleden al vaker een graag geziene gast bij wijdingen of andere grotere vieringen van de oud-katholieken.

Van Kilsdonk was als lid van de Jezuïetenorde ooit voorbestemd om docent te worden in de theologie en filosofie. Hij zag er vanaf na conflicten in de jaren zestig met de kerk van Rome en met zijn orde: “Ik voelde mij gecensureerd en dit zou mij geen levensvreugde brengen”. Toen koos hij met overgave voor zijn andere roeping, die van het pastoraat aan studenten. Niet om ze bekeren: “Ik ben machteloos maar ook afkerig om verkondigend over God te spreken”.

Duizenden studenten kende hij bij name en de pater was een vertrouwde figuur in het Amsterdamse studentenleven, te vinden in studentenflats en ’s nacht in cafés en discotheken, steevast met een pilsje in de hand. De mensen die hij sprak schreef hij meestal de volgende dag een brief.

In de jaren tachtig begeleidde Van Kilsdonk veel aids-patiënten en hun nabestaanden. Ook betekende hij veel voor gelovige jongeren die worstelden met hun homoseksuele geaardheid, door hem uitgelegd als een scheppingsvariant. De homobeweging heeft hem geëerd met verscheidene prijzen.

In januari 2007 was Van Kilsdonk te gast in het IKON radioprogramma ‘De Grote Vraag’. “Hoe kan ik de mensen nabij zijn?” Dat is de Grote Vraag die Pater van Kilsdonk zijn leven lang heeft begeleid. Hij heeft er echter bezwaar tegen om die vraag aan God te stellen. “De enige manier waarop ik bid, is dat ik ’s avonds daar voor dat houten kruis sta en de namen noem van hen die mij die dag bezocht hebben. Ik heb daar verder geen theologische gedachten over.”

Bron: IKON
Foto: Marjolijn Peters
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 1 juli 2008