Jongerenevent Nacht van de Vrede

Keur aan professionals mobiliseren nieuwe generatie vredesvechters

Zaterdag 20 september, van 20.00 tot 03.00 uur

Club Canvas (voormalig Volkskrantgebouw), Wibautstraat 150,  Amsterdam

 

Een keur aan professionals trappen de Internationale Dag van de Vrede en de Vredesweek 2008 af met het jongerenevent Nacht van de Vrede. Op deze feestelijk nacht zijn er scherpe inhoudelijk debatten, een netwerkcafé, bands en dj’s, vredesslams, cabaret en video-art. Burgemeester van Amsterdam en ‘Mayor for Peace’, Job Cohen, zal samen met Afghaanse activiste Fatma Wakil de Nacht van de Vrede openen. Marcel van der Steen, programmamaker en presentator van Llinke Soep, en de dj’s Shit is Bangin’ zijn host van de avond.

 

Daten met professionals

Het netwerkcafé brengt jongeren in contact met professionals uit het veld via speeddaten en workshops. Jan Pronk, oud-minister, voormalig bijzonder VN gezant in Soedan en huidig IKV-voorzitter, geeft samen met jonge vredesactivisten de workshop Conflict Resolution. Onlangs lanceerden IKV Pax Christi en Pronk een video om aandacht te vragen voor vrede en veiligheid.

 

Andere professionals van het Netwerkcafé zijn onder meer directeur van omroep LLiNK Tanja Lubbers, IKV Pax Christi programmaleiders Marianne Moor en Miriam Struyk, schrijver en lobbyist Arjan El Fassad, bijzonder hoogleraar en voormalig secretaris van IKV Mient Jan Faber, PvdA-woordvoerder Chantal Gillard, oorlogsverslaggever Joeri Boom en fotojournalisten Dirk-Jan Visser en Geert van Kesteren.

 

Debat: ambities voor vrede

Jan Pronk zal ons aan de hand nemen en samen met ons een vredesagenda voor de toekomst formuleren. Wat zijn onze keuzes voor vrede en hoe gaan we deze vredesambities verwezenlijken?  Hij wordt daarin bijgestaan door een expertpanel bestaande uit Amerika-deskundige Jessica Serraris en Rem Korteweg, onderzoeker bij het HCSS. De vredesagenda wordt voorgelegd aanEuroparlementariërsJoost Lagendijk en Thijs Berman en JOVD voorman Jeroen Diepemaat.

 

Peace Poetry Battle, cabaret en muziek

Tijdens de finale van de Peace Poetry Battle, in samenwerking met NCRV’s Dichttalent en Poëziecircus en met juryvoorzitter en dichter Mohammed Benzakour, strijden Nederlandse slamdichters om de beste vredesslam. Het cabaret van Peper & Zout Pioniers met Tosca Niterink (bekend van Theo & Thea) en Anita Janssen brengt de bezoeker naar een wereld vol zelfspot. Minister Koenders zal in een videostatement de‘angry young men’ toespreken en zijn vredesambitie meegeven. Na middernacht zorgen de heldhaftige tunes van Hospital Bombers en C-mon & Kypski voor muzikale inspiratie.

 

De Nacht van de Vrede maakt deel uit van de jaarlijkse Vredesweekcampagne. Vredesweek 2008 staat in het teken van ‘Kiezen voor Vrede’. Wat houdt kiezen voor vrede in? Welke keuzes maakt de regering als het gaat om vrede? Wat kan jij doen voor de vrede, in de onveilige gebieden ver weg en in je eigen samenleving?

 

De Nacht van de Vrede wordt georganiseerd door vredesorganisatie IKV Pax Christi, in samenwerking met omroep LLiNK en NCDO. Entree is 6 euro per persoon, voor leden van LLiNK de halve prijs. Tickets te koop via www.ticketservice.nl.

 

Kijk voor het hele programma en meer informatie op www.nachtvandevrede.nl.

Bron: IKV Pax Christi
Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 17 september 2008