Over orgels en organisten

Het komende weekeinde staat bol van activiteiten rond orgels en organisten.

Vrijdag 19 september a.s. zijn er twee concerten:

Amersfoort: Parochiekerk Joris op ’t Zand (2e concert van de Kastanjeconcerten), waar de Lutherse kerkorganist uit Rotterdam Klaas Veltman het August Genorgel bespeelt en met het Luthers Kerkmuziekensemble muziek ten gehore brengt uit de 16e en 17e eeuw. Aanvang 20.00 uur.

Utrecht: Kathedrale Kerk van Ste Gertrudis, waar Piet van der Steen en Eveline M. Jansen, beiden als organist verbonden aan de kathedraal, een concert verzorgen op het Blankorgel, dat veertig jaar geleden werd gebouwd.
Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 20 september:

Gouda: Parochiekerk van Johannes de Doper aan de Gouwe: de feestelijke ingebruikname van het gerestaureerde Stangenberger/Mitterreitherorgel, dat in oorspong dateert uit 1779. De restauratie is niet zonder tegenslag verlopen, zo bleken de windladen ook aan restauratie toe wat de totale kosten deed oplopen. Het is dan ook een extra feestelijk moment dat het orgel weer in gebruik genomen kan worden. Het programma, dat om 20.00 uur begint, voorziet in een stukje historie van de restauratie, een presentatie van de orgelbouwer Adema en natuurlijk de herinwijding en demonstratie van het orgel zelf. Wat steun kunnen ze in Gouda nog wel gebruiken: adopteer alsnog een orgelpijp.

Organistenvereniging: het is wat jammer dat op diezelfde zaterdag 20 september de Oud-Katholieke Organisten Vereniging een excursie heeft gepland naar het hoge Noorden. De op zich interessante excursie voert langs de Grote Kerk van Appingedam en de Centrum Kerk van Delfzijl. In Appingedam geeft de organist Wouter Blacqière een demonstratie op het historische orgel uit 1744.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 17 september 2008