Adventsoratorium Eerste Licht in Egmond

Op zondag 14 december 2008 valt het Adventsoratorium opnieuw te beluisteren en wel om 15.00 uur in de parochiekerk van de H.Agnes in Egmond aan Zee.
Voorafgaande wordt gezongen door het oud-katholiek gospelkoor de Seasingers.

In de vier donkere weken voor Kerstmis wordt van oudsher de Adventsperiode gevierd. Een tijd van inkeer. Een tijd waarin we het licht laten groeien en uitkomen bij de geboorte van Christus. In de kerken zien we de kleur paars en elke week wordt er een extra kaars aangestoken als symbool van het in kracht toenemende licht. Na vier weken, vier kaarsen, worden alle lichten ontstoken als teken van de geboorte van het Licht.

De bekende feesten Kerstmis, Pasen en Pinksteren hebben in de muziek en in de kerken prachtige liederen en oratoria opgeleverd. Alleen de Adventsperiode lijkt hierin een donkere stilte. Slechts een enkel Adventsoratorium is geschreven en dan alleen nog in het buitenland. Teresa Takken, bekend van onder andere de muziek die zij schreef voor Stichting Nieuw Liedfonds en het Savitri-opus, heeft hierin voorzien door een Adventsoratorium te componeren, ‘Eerste Licht‘ genaamd. ‘Eerste Licht‘ is geschreven op teksten van Marja Ligterink en wordt uitgevoerd door het projectkoor ‘Eerste Licht‘ en een voor dit doel samengesteld gelegenheidsorkest.

De melodieën en teksten vormen een ontroerend en hoopvol geheel. De muziek maakt dat de woorden diepere bewustzijnslagen raken. De teksten zijn eigentijds en volgen de metafoor van de schepping. Advent wordt hier de periode van het ontwaken van het licht, dat volmaakt wordt in de schepping van de nieuwe mens.

U bent van harte welkom op 14 december 2008
om 14.30 uur in de Oud-Katholieke Kerk van de H. Agnes
Voorstraat 112 te Egmond aan Zee.

De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Op www.eerstelicht.nl vindt u verdere informatie.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 12 december 2008