Ruud Priem inhoudelijk directeur Museum Catharijneconvent

De Raad van Toezicht van Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft Ruud Priem (1969) per 1 januari 2011 benoemd als inhoudelijk directeur. Samen met algemeen directeur Marieke van Schijndel zal Ruud Priem de tweehoofdige directie vormen van Museum Catharijneconvent.

Ruud Priem was sinds 2006 conservator oude kunst bij Museum Het Valkhof in Nijmegen, waar hij verantwoordelijk was voor succesvolle tentoonstellingen over Jan Toorop, de Vrede van Nijmegen (1678-1679) en het 15e-eeuwse getijdenboek van Katherina van Kleef. Daarnaast stelde hij van 2001 tot en met 2010 als gastconservator van het Rijksmuseum in Amsterdam in buitenlandse musea wereldwijd reizende tentoonstellingen samen over Nederlandse 17e-eeuwse kunst. Na voltooiing van zijn studie kunstgeschiedenis aan de universiteiten van Padua en Utrecht (cum laude) was Priem in Utrecht werkzaam voor de Onderzoekschool Kunstgeschiedenis en in Los Angeles voor het onderzoeksinstituut van het J. Paul Getty Museum.

“Juist nu in onze maatschappij de vraag zich voortdurend opdringt hoe religies zich tot elkaar verhouden, is het belangrijk om de rijke geschiedenis en actualiteitswaarde van het christelijk religieus erfgoed over te brengen op het publiek”, aldus Ruud Priem. “Museum Catharijneconvent is er voor iedereen die al dat moois wil zien en benieuwd is naar de historische context van de grote vragen in onze tijd.”

Museum Catharijneconvent beheert de belangrijkste collectie christelijk erfgoed van Nederland, waaronder die van de Oud-Katholieke Kerk en wil een rol spelen in het publieke debat over de toekomst van dit erfgoed. Hierin staan het heden en verleden van het christendom in Nederland centraal. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster uit de Middeleeuwen in het centrum van Utrecht, op loopafstand van de Dom.

Bron: Museum Catharijneconvent

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 17 november 2010