60 jarige priesterjubileum

Op zaterdag 17 december 2011 gedenkt emeritus bisschop Teunis Johannes Horstman dat hij zestig jaar geleden tot priester werd gewijd. Het jubileum wordt met een eucharistieviering in zijn woonplaats Egmond aan Zee gevierd. De dienst begint om 10.30 uur in de Oud-Katholieke Parochie van Ste Agnes aan de Voorstraat te Egmond. Aansluitend is er gelegenheid tot feliciteren en ontmoeting in het Verenigingsgebouw Egmond.

 

In de middag wordt hem het Adventsoratorium Eerste Licht aangeboden, gecomponeerd door Teresa Takken op teksten van Marja Ligterink. Het concert begint om 14.30 uur in de parochiekerk.

In de vier donkere weken voor Kerstmis wordt van oudsher de Adventsperiode gevierd. Een tijd van inkeer. Een tijd waarin we het licht laten groeien en uitkomen bij de geboorte van Christus. In de kerken zien we de kleur paars en elke week wordt er een extra kaars aangestoken als symbool van het in kracht toenemende licht. Na vier weken, vier kaarsen, worden alle lichten ontstoken als teken van de geboorte van het Licht.
 
De bekende feesten Kerstmis, Pasen en Pinksteren hebben in de muziek en in de kerken prachtige liederen en oratoria opgeleverd. Alleen de Adventsperiode lijkt hierin een donkere stilte. Slechts een enkel Adventsoratorium is geschreven en dan alleen nog in het buitenland. Teresa Takken, bekend van onder andere de muziek die zij schreef voor Stichting Nieuw Liedfonds en het Savitri-opus, heeft hierin voorzien door een Adventsoratorium te componeren, ‘Eerste Licht’ genaamd. ‘Eerste Licht’ is geschreven op Nederlandse teksten van Marja Ligterink en wordt uitgevoerd door een voor dit doel samengesteld koor en klein orkest.
 
De melodieën en teksten vormen een ontroerend en hoopvol geheel.De muziek maakt dat de woorden  diepere bewustzijnslagen raken. De teksten zijn eigentijds en volgen de metafoor van de schepping. Advent wordt hier de periode  van het ontwaken van het licht  dat volmaakt wordt in de schepping van de nieuwe mens.
 
Op http://www.yoursongprojects.nl/ vindt u verdere informatie.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 12 december 2011