IKON wil luis in de pels blijven

Margje de Koning hoofd rtv IKON

De IKON heeft Margje de Koning benoemd tot hoofd RTV en nieuwe media. De gedreven mediavrouw wil ervoor zorgen dat de IKON ook in de komende jaren namens de protestantse kerken ‘het verschil maakt’ in het publieke bestel, met een gevarieerde, levensbeschouwelijke en maatschappelijk relevante programmering die een brede doelgroep aanspreekt. Directeur VKZ Martin Fröberg heeft veel vertrouwen in De Koning. “Zij verstaat de rikketik van de samenleving. Als geen ander weet zij vorm te geven aan het specifieke IKON-DNA.”

De interkerkelijke omroep ziet zich geplaatst voor grote uitdagingen nu de minister de komende jaren miljoenen extra wil korten op de zogenoemde 2.42-omroepen, de kleine levensbeschouwelijke omroepen zonder leden waar de IKON bij hoort. Toch ziet De Koning de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Ik ben ervan overtuigd dat we ook in de komende jaren onze positie als geëngageerde, levensbeschouwelijke luis in de pels van de publieke omroep kunnen houden. We werken bij de IKON met een fantastisch team aan programma’s van hoge kwaliteit, die herkenbaar vanuit onze protestants-christelijke achtergrond gemaakt zijn. “ Juist op die herkenbaarheid is kritiek van de kant van het kabinet, dat vindt dat een deel van de programmering van de 2.42-omroepen te algemeen van aard is. De Koning is het daar volstrekt niet mee eens. “Verdiep je je in onze programmering, dan zie je dat ieder programma zonder uitzondering gemaakt is vanuit een engagement dat zijn wortels heeft in de christelijke traditie.“ Thema’s als troost, hoop, vergeving en het opkomen voor vergeten groepen, ver weg en dichtbij, liggen De Koning na aan het hart. “Het is kortzichtig om te denken dat christen-zijn zich beperkt tot bidden en kerkgang. Je kunt beter zeggen dat het midden in de samenleving juist begint.” Eind april komt de IKON met een nieuwe serie met Paul Rosenmöller over de Arabische lente.

Eind vorig jaar zijn de IKON en Zendtijd voor Kerken gefuseerd in de overkoepelende stichting VKZ (Verzorging Kerkelijke Zendtijd), waar Martin Fröberg sindsdien directeur van is. Bij deze fusie zijn de stichtingen IKON en Zendtijd voor Kerken opgeheven, maar zijn de merken behouden gebleven. In november 2011 heeft VKZ te kennen gegeven zich aan te willen sluiten bij de fusieomroep NCRV/KRO/RKK.

De Koning (1964) was sinds 2005 al hoofd tv bij de IKON. Ze studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Radio, Film en Televisie aan de Universiteit van Bristol. De daaropvolgende 12 jaar maakte ze documentaires voor verschillende omroepen. Sinds 2004 is De Koning parttime docent bij de afdeling Cultuur en Media-studies aan de afdeling Film en Televisie van de Universiteit van Amsterdam.

Bron: IKON persbericht

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 20 januari 2012