Citykerk in Bonn

Op zaterdag 2 juni jl. werd met een feestelijke viering de Namen Jesu Kirche in Bonn weer in gebruik genomen door de Duitse zusterkerk. De eeuwenoude kerk werd door de eigenaar de Bondsstaat Nordrhein-Westfalen voor veel geld gerestaureerd en in gebruik gegeven aan de Oud-Katholieke Kerk. De kerk gaat functioneren als Geestelijke herberg voor mensen onderweg, een soort citypastoraat, en is daarnaast in gebruik genomen als kathedraal van het Duitse bisdom.

In de crypte onder de kerk kunnen urnen worden bijgezet.

Bijzonder is het kerkelijk meubilair, dat door een kunstenaar uit een oeroude eik is samengesteld. Altaar, ambo, paaskandelaar en zetels zijn gesneden uit eenzelfde boom. Het altaar is geplaats in de kerkzaal zelf. De oude absis, waar nog een barok hoogaltaar te vinden is, is verder leeg gelaten. Het moderne meubilair harmonieert uitstekend met de Rijnlandse Jezuïtenbarok, de stijl waarin de kerk gebouwd werd tussen 1686 en 1717. De oud-katholieken in Duitsland hadden deze kerk al eerder in gebruik tussen 1877 en 1934.

Aartsbisschop Joris was als president van de Unie van Utrecht aanwezig bij de heringebruikname en hield een korte toespraak. Op de site van de Duitse kerk vallen meer foto´s te bewonderen.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 4 juni 2012