Een zorgeloze pastorespartnersdag in Amsterdam

De partners (m/v) van de oud-katholieke pastores (m/v) komen ongeveer één keer in de anderhalf jaar bijeen en op 9 juni jl. gebeurde dat in Amsterdam. Zo’n 23 partners werden daar vanaf half elf met koffie en gebak in de oud-katholieke pastorie aan de Ruysdaelstraat welkom geheten, onder wie weer een aantal nieuwelingen. Pastoor mgr. Dick Schoon begroette hen namens het Collegiaal Bestuur, waarbij hij de partners bedankte voor hun steun aan hun partners en hun bijdragen aan het kerkelijk werk.

Etty Hillesum
Het ochtendprogramma werd gevormd door een inspirerende inleiding van pastoorspartner ds. Annemieke Parmentier over Etty Hillesum (1914-1943). Etty was een achternicht van Suse van Kleef-Hillesum (1926-1984), de echtgenote van de oud-katholieke mgr. Geert van Kleef, bisschop van Haarlem (1922-1995). Suse was in 1963 een van de initiatiefneemsters tot en drijvende krachten achter de oud-katholieke ‘pastoorsvrouwendagen’, zoals ze toen nog heetten. Annemieke vertelde aan de hand van een levensbeschrijving van Etty Hillesum en een aantal citaten uit haar dagboeken en brieven, hoe haar boeken haar al heel lang persoonlijk aanspreken, om moed en geloof te houden in moeilijke situaties.
Het middaggebed, dat op de inleiding volgde, stond ook in het teken van Etty Hillesum. Zo werd de tekst van Matteüs (6,25-34) over de zorgeloze vogels en leliën des velds gelezen, die Etty verschillende keren in haar dagboeken en brieven noemt. De dienst werd opgeluisterd door violiste Sabine Poiesz, die twee stukken van joodse componisten ten gehore bracht.

Concertgebouwbuurt
Na de lunch in de gemeentezaal maakte het gezelschap een korte wandeling door de Concertgebouwbuurt. We stonden stil bij het huis, dichtbij de oud-katholieke kerk, waar Etty Hillesum in het begin van de oorlog haar dagboeken schreef, met vanuit haar raam uitzicht op het Concertgebouw. Vervolgens liepen we over het Museumplein, waar de restauraties van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum hun voltooiing naderen. We poseerden voor de nieuwe gevel van het Stedelijk Museum, in de volksmond al ‘De Badkuip’ genoemd (zie foto). En we liepen even naar binnen in het nieuwe Conservatorium Hotel, in het voormalige conservatorium aan de Van Baerlestraat, dat nog eerder het gebouw van de Rijkspostspaarbank is geweest. We bewonderden er het mooi gerestaureerde oude tegelwerk en de grote overdekte binnentuin met café en brasserie en de bar en het restaurant in een van de zijvleugels.

Bijbels Museum
We wandelden vervolgens via de Jan Luykenstraat, het Leidseplein en de Leidsestraat naar het Bijbels Museum aan de Herengracht. Daar werden we rondgeleid over de tentoonstelling ‘Geloof in natuur. Bloemen van betekenis’, waarbij ons de mogelijke, ook bijbelse, diepere  betekenissen van de bloemen en dieren in een aantal bloemstillevens en gravures werden uitgelegd. Ook hier kwamen we de zorgeloze leliën des velds weer tegen.

Na thee en koffie in het museumcafé ‘De Hof van Heden’, met uitzicht op de mooie museumtuin, en een bezoek aan de museumwinkel, liepen we naar het restaurant ‘Kantjil & De Tijger’ aan de Spuistraat, waar de dag in een goede sfeer werd besloten met een heerlijke Indonesische rijsttafel.

Lidwien van Buuren

 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 13 juni 2012