Sprinkhanen op zomerfeest!

Over Johannes de Doper, de zeven werken van barmhartigheid en… sprinkhanen? Zomerfeest 2012!

Een Zomerfeest in Utrecht op 24 juni: dat moet wel een mooie dag worden!
En dat werd het ook, ondanks dat de regen met bakken uit de hemel kwam vallen. Meer dan dertig jongeren waren er naar Utrecht gekomen om het feest mee te vieren. Uit Utrecht zelf, maar ook uit Amersfoort, Hilversum, Den Haag en zelfs Groningen!
’s Ochtends begonnen we, samen met de ouders en de parochianen uit Utrecht, met een viering voor jong en oud in de Gertrudiskerk. Het thema was; ‘Johannes de Doper wijst de weg, maar wat staat er op de bordjes?’ Samen werkten we eraan dat we wegwijzers, die voor in de kerk kwamen te hangen, gevuld werden met teksten die de goede richting aangaven.


Daarna begon het Zomerfeest echt; eerst met kennismaakspellen en lunch, daarna met een bezoek aan het Bartholomeusgasthuis aan de Lange Smeestraat. We gingen namelijk op zoek naar plekken waar vroeger en nu gedaan werd waar Johannes op wees; ruimte maken voor Jezus door te zorgen voor de mensen om je heen. Het gasthuis was hier een mooi voorbeeld van, al vanaf de middeleeuwen zorgt men hier voor mensen die zorg nodig hebben.
Na het gasthuis zou er een grote speurtocht door de stad plaatsvinden, naar andere plekken waar je voorbeelden vindt van de zeven werken van barmhartigheid in de praktijk, vroeger en nu. Maar daar regende het veel te hard voor. In plaats daarvan werd het dus met chips en cola film kijken in de pastorie: Evan Almighty, over hoe je soms, deels tegen je zin, gevraagd wordt door God om te zorgen voor de wereld om je heen.


Inmiddels droogde het een beetje op en konden we voorbereidingen treffen voor de barbecue. Iedereen hielp mee; er werden salades gemaakt, een partytent opgezet, taarten versierd en…. sprinkhanen gefrituurd!
Meer dan veertig ouders en broertjes en zusjes kwamen mee barbecueën, dus het Zomerfeest werd in alle vrolijkheid afgesloten. Volgend jaar weer, maar dan met meer zon?


Jutta Eilander-van Maaren, jongerenpastor

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 25 juni 2012