Opvolger Rowan Williams bekend

De Engelse vorstin heeft ingestemd met de voordracht ter verkiezing van de bisschop van Durham, Justin Welby, tot de 105e Aartsbisschop van Canterbury. Bisschop Welby is 56 jaar en heeft een lange staat van dienst in de wereld buiten de kerk. Eerst op latere leeftijd ging hij theologie studeren, maar maakte daarna snel promotie binnen de Kerk van Engeland. Hij volgt dr. Rowan Williams op, die aan het einde van het jaar zal aftreden als aartsbisschop na zware jaren als geestelijk leidsman van de Anglicaanse wereldkerk. Bisschop Welby neemt, naar de berichten luiden, een gematigde positie in en is wel een voorstander van vrouwelijke bisschoppen, maar niet voor het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht. Twee onderwerpen, die de gemoederen binnen de Engelse kerk de laatste jaren bezig houden.

De intronisatie van de nieuwe aartsbisschop is gepland voor 21 maart 2013.

Amersfoort, 9 november 2012