Ik wil mijn geld terug

IKON-televisie -nog steeds ook onze omroep- zendt op maandag 17 december 2012 op Nederland 2 (20.25 – 22.00 uur) de lange intrigerende documentaire Ik wil mijn geld terug uit. 

Regisseur Leo de Boer gaat in deze Nederlandse Inside Job op zoek naar het geld dat hij verspeelde in de financiële crisis. Daar zat ook het geld bij dat zijn minderjarige zoon Michael erfde van zijn grootouders en Leo voor hem beheerde. ‘Hoe moet ik hem dat vertellen?’, vraagt Leo zich aan het begin van de film af. Op zoek naar de hoogste rente en beleggingsrendementen werd hij hebberig. Door de crisis kreeg hij de deksel op zijn neus. Zijn verliezen begonnen bij de ondergang van de IJslandse wonderbank Icesave. Daarna volgden desastreuze avonturen in de beleggingswereldwereld, waar hij het verloren geld wilde terugwinnen. Achteraf probeert Leo antwoord te vinden op de vraag wat hem ‘in godsnaam’ bezielde.

De film is een reis langs mensen die – net zoals Leo – zichzelf zijn tegengekomen. Toen de bomen tot de hemel reikten, dachten ze hun geld met een hoge rente weg te kunnen zetten. Maar daarna volgde de klap. Betonstorter Henk verloor 1,1 miljoen euro bij de DSB. Marja en Marcelo vertrouwden hun geld toe aan Fritz N. De ‘Madoff van Deurne’, kantinehouder van de plaatselijke sportclub, beloofde hen torenhoge rendementen. Maar als de crisis toeslaat en Fritz zich voor de trein gooit om de confrontatie met zijn vrienden te ontlopen, blijkt hoe hoog de prijs van hun hebberigheid is.

Leo’s zoektocht brengt hem ook naar de wereld van het grote geld, van de banken en bonussen, waar de basis werd gelegd voor de financiële crisis. Als hij van nabij ziet hoe ze daar opereren, vraagt hij zich af wat eigenlijk het verschil is tussen zijn gedrag en dat van de banken. “Niets”, aldus een voormalige topbankier van ABN-AMRO.  ‘Ik wil mijn geld terug’ onderscheidt zich van andere films over het onderwerp omdat de filmmaker de nadruk legt op zijn eigen hebberigheid. Of is het de hebberigheid van ons allen?

Deze Teledoc is een coproductie van Pieter van Huystee Film en de IKON, in samenwerking met het CoBO en het Filmfonds.
Scenario & regie: Leo de Boer; research & scenario: Hans Dortmans; camera: Erik van Empel NSC; geluid: Mark Wessner; montage: Patrick Janssens; producent: Pieter van Huystee; uitvoerend producenten: Natascha Teunissen en Constant van Panhuys; eindredactie IKON: Margje de Koning.

Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp, dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een breed publiek. Niet weggestopt in de uithoeken van de avond, maar op prime time op de Nederlandse televisie. Deze bundeling van financiering door de Publieke Omroep, het CoBO Fonds en het Filmfonds moet toptalent op het gebied van documentaire stimuleren.

Bron: IKON

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 11 december 2012