Catharijneconvent doelwit van beeldenstorm

Het Museum Catharijneconvent werd vanmiddag het doelwit van een brutale roofoverval. Twee verdachten kwamen binnen en sloegen een vitrine kapot. Ze vertrokken met een kostbare monstrans onder hun arm.
Medewerkers van het museum voor religieus erfgoed zijn druk bezig om te inventariseren wat er precies is meegenomen. “Iedereen is hier behoorlijk geschrokken, er is niemand gewond geraakt. Maar de verwarring is nog groot”, aldus een medewerker.
Het Catharijneconvent is momenteel een tentoonstelling te zien van kerkbeelden die zijn overgebleven na de Beeldenstorm. Ook is er een expositie van 17e eeuwse schilderkunst. De vaste collectie bevat o.a. de nodige kostbare zilveren en gouden kerkelijke voorwerpen. Zover bekend zijn er geen voorwerpen uit de oud-katholieke collectie ontvreemd. Alle stukken in het museum zijn overigens goed beschreven en daarom niet of nauwelijks verhandelbaar.

Zie ook persbericht van het museum  

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 29/30 januari 2013